De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-126 ‘Groene kolen’ energiecentrale Stramproy Steenwijk failliet

‘Groene kolen’ energiecentrale Stramproy Steenwijk failliet

Dinsdag 7 mei 2013

Een dubieus management, fraude, een gedwongen sluiting door de gemeente in april 2011 omdat het bedrijf niet kon aantonen dat de maximale emissie van gevaarlijke stoffen niet werd overschreden en een brand in februari 2012 waren voor de redactie van deze website al tekenen dat het in deze biomassasector niet allemaal koe en ei is. De uiteindelijke ontknoping van dit geldverslindende prestigeproject kwam vorige week donderdag 2 mei toen de rechter het bedrijf failliet verklaarde.

De bedrijven Stramproy Green Investments B.V., Stramproy Green Coal, Stramproy Green Electricity en  Stramproy Green Technology zijn op 2 mei failliet verklaard, Stramproy Project Engineering B.V. werd gisteren failliet verklaard. De werkgelegenheid van bijna 40 mensen staat op het spel tenzij er een rijke suikeroom wordt gevonden die in deze beerput wil stappen.

De centrale is mede eigendom van energiebedrijf Rendo en een Amerikaanse investeerder. Vanaf 2007 is voor vele tientallen miljoenen in de centrale gestoken.

De centrale, die nog in het stadium van ontwikkeling verkeert, is onderwerp geworden van een fraude-onderzoek door de FIOD. Een directeur en een voormalige directeur van Rendo werden eind vorig jaar aangehouden op verdenking van oplichting van hun werkgever. Ze worden verdacht van het verduisteren van vele miljoenen Euro’s dat naar onbekende rekeningen is weggesluisd.

Volgens de curator, Mr. Reinier Quint van Nysingh Advocaten en Notarissen, hebben de ‘raakpunten met verdachte praktijken’ een smet geworpen op de nieuwe centrale. De machtsverhoudingen van de betrokken partijen zijn onder sterke druk komen te staan. Uiteindelijk is het bedrijf als het ware ‘in een moeras vast komen te zitten’. Het is niet bekend wat er met de nog splinternieuwe centrale gaat gebeuren. Mr. Reinier Quint: “Een nieuwe investeerder kan een installatie verwerven met al heel veel kennis van nieuwe technologie. Vinden we die investeerder niet, dan zitten we in Steenwijk met een hele hoop oud ijzer.”

Misschien iets voor de gemeente Hoogeveen?