De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-127 Minister Kamp geeft schaliegas nog niet op

Minister Kamp geeft schaliegas niet op

Woensdag 8 mei 2013

Minister Henk Kamp van Economische Zaken legt zich niet neer bij het ‘nee’ van coalitiepartner PvdA tegen de proefboringen naar schaliegas. Hij zei dat zojuist na afloop van de ministerraad. Momenteel wordt er een onderzoek uitgevoerd naar de gevolgen van de winning van de energiebron.

“Het onderzoek doe ik in overleg met de Kamer, die leek dat een goed idee”, aldus Kamp. Hij zegt de conclusies van het onderzoek af te willen wachten alvorens knopen worden doorgehakt. “Dan ben ik benieuwd naar de opvatting van de PvdA”, aldus de minister, die daarmee aangeeft ruimte te zien om met de coalitiepartner over schaliegas te praten.

De PvdA liet aanvankelijk weten akkoord te gaan met proefboringen als dit schoon en veilig blijkt te kunnen. Nadat het PvdA-congres zich onlangs tegen proefboringen keerde liet partijleider Diederik Samsom echter weten dat zijn fractie tegen zal stemmen.

Regeerakkoord

Over schaliegas zijn geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord. De PvdA is vrijwel zeker nodig om een meerderheid in de Tweede Kamer te vinden voor proefboringen. Op de vraag wat hij vindt van het standpunt van de PvdA, vooruitlopend op het onderzoek, zegt Kamp op energiegebied ’geen problemen’ te hebben met de coalitiepartner.
“Er staan heldere afspraken in het regeerakkoord over energiebeleid en de samenwerking loopt op een geordende manier”, aldus Kamp. “Dus ik heb geen probleem, ook niet op het gebied van schaliegas.”
Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) laat in een reactie weten op korte termijn een debat te willen over schaliegas. Ze wil daarin helderheid krijgen over het standpunt van de PvdA.