De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-134 Opkomst schaliegas is punt van zorg voor Shell op langere termijn

Opkomst schaliegas is punt van zorg voor Shell op langere termijn

Woensdag 22 mei 2013

De snelle opkomst van goedkoop schaliegas in Noord-Amerika levert een punt van zorg op voor Shell. Dat bleek gisteren tijdens de algemene aandeelhoudersvergadering van de oliemaatschappij. Het concern ziet nu nog geen gevaar omdat goedkoop schaliegas vooral in de VS voorhanden is en niet in Europa.

Maar als hetzelfde goedkope gas in Europa beschikbaar komt, dan kan dat invloed hebben op de oliemarkt in Europa.
‘Schaliegas is een uitdaging’, zei scheidend topman Peter Voser gisteren op vragen van aandeelhouders. ‘Maar we kunnen nu onze gasstrategie gewoon aanhouden.

Als het goedkope gas uit Amerika hierheen zou komen, dan zou het namelijk door de kosten van het transport op ongeveer dezelfde prijs uitkomen als de huidige gasprijs in Europa.’

Zelf is Shell ook bezig met proefboringen voor schaliegas. Dit gas, dat in principe gewoon aardgas is, zit opgesloten in poreus gesteente en is over het algemeen moeilijker te winnen. In Oekraïne is het bedrijf echter bezig met proeven voor winning van het gas. Voser liet in het midden of Shell ook in Nederland schaliegas kan winnen. ‘Het zal afhangen van het volume, de uitvoerbaarheid en de winstgevendheid of we het doen’, zei hij. Maar het is volgens hem veilig mogelijk. Op dit moment is er geen Kamermeerderheid voor het winnen van schaliegas op Nederlands grondgebied.

Topman Peter Voser hield gisteren mogelijk zijn laatste jaarvergadering, aangezien hij volgend jaar met pensioen gaat. Wanneer hij het concern precies verlaat, is nog niet bekend. Tijdens de jaarvergadering kwam Vosers vertrek nauwelijks ter sprake.