De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-142 Grote prijsverhoging energie Duitsland in aantocht

Grote prijsverhoging energie Duitsland in aantocht

Zondag 9 juni 2013

Het concurrentievoordeel dat Duitse groene energiebedrijven door belastingsteun op Nederlandse ondernemingen voor hebben, wordt straks deels teniet gedaan. De subsidiestroom is niet meer te financieren. Duitse burgers gaan voor de laag gehouden energierekening van 2262 grote industriële bedrijven samen miljarden extra betalen.

Daarvoor waarschuwt Peter Altmeier, CDU-minister (Milieu) in een brandbrief aan alle Duitse deelstaten. Hun belastingvoordelen aan de bedrijven voor groene energie, raakt Duitsers hard in hun portemonnee.

Zonder hervormingen, stelt Altmeier, dreigt een ‘Strompreisschock’ en miljarden lastenverzwaringen.

Op dit moment klagen Nederlandse bedrijven in het grensgebied over de oneerlijke concurrentie door Duitse energiesubsidies. Waar de prijs van 5,3 cent per kilowattuur gebruikelijk is, betalen de 2262 bedrijven niet meer dan 0,05 eurocent toeslag voor schonere energie.

De miljardenklap kan in augustus al komen als duidelijk wordt hoeveel Duitsers gaan bijdragen aan energieopwekking uit zonnepanelen en windmolens, schrijft het Duitse Handelsblatt.

Uit de waarschuwende brief is duidelijk dat een verhoging van 5,3 cent toeslag met nog eens ‘meer dan zes cent’ waarschijnlijk wordt’.

In maart schreven we het artikel: Europees onderzoek naar Duitse staatssteun grootverbruikers elektriciteit

Het ziet er, gezien de brief van minister Altmaier naar uit dat Duitsland bakzeil haalt en de Duitse burgers de hoge rekening gepresenteerd krijgen in een nog hogere maandelijkse energierekening.