De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-153 Windmolens in Noordzeekanaalgebied kunnen

Windmolens in Noordzeekanaalgebied kunnen

Dinsdag 18 juni 2013

De plaatsing van windmolens levert geen onoverkomelijke bezwaren op, in 50 van de 65 onderzochte locaties in het oostelijk deel van het Noordzeekanaalgebied. Dat blijkt uit een vandaag verschenen onderzoek in opdracht van de gemeenten Amsterdam en Zaanstad en de provincie Noord-Holland. De partijen wilden kijken wat de effecten zijn van de bouw en exploitatie van windmolens. Het gaat dan om de gevolgen voor bedrijvigheid en woningbouw in het gebied. In totaal zijn 65 locaties in Amsterdam en Zaanstad onderzocht, onder meer op veiligheid en geluid maar ook de bouwhoogtebeperking bij Schiphol.

De provincie is geen voorstander van meer windmolens op het land, behalve in de Wieringermeer. De gemeente Amsterdam hoopt nu dat de windmolens op de geschikte locaties er toch komen. De onderzoekers (onder meer RoyalHaskoning/DHV) becijferen dat daarmee in het Noordzeekanaalgebied minstens 150 MegaWatt extra aan schone energie opgewekt kan worden. Dat is genoeg om 100.000 huishoudens een jaar lang van energie te voorzien.

Een van de aanjagers van de komst van molens naar het gebied is NDSM Energie, een coöperatie met zo’n 50 aangesloten bedrijven met een vestiging op de voormalige NDSM-werf. “Wij werken samen met de gemeente en zullen 3 windmolens gaan plaatsen op de werf, genoeg om alle 400 bedrijven van energie te voorzien”, zegt voorzitter Martijn Pater. Hij noemt de opstelling van de provincie “weinig constructief en niet geloofwaardig”. “Wij denken dat de haven van Amsterdam een hele goede plek is voor windenergie. Plus, ondernemers die zelf investeren in duurzaamheid moeten volgens ons de ruimte krijgen.”

De coöperatie hoopt de eerste molens in 2015 te plaatsen, waarna de hele werf – met in totaal 400 bedrijven – in 2020 voorzien moet zijn van stroom uit windenergie.

Vraag

Er komt dus geen extra aansluiting vanaf de Hemcentrale om de werf van stroom te voorzien als het 60% van de tijd niet waait? Dan pas zijn alle bedrijven volledig afhankelijk van windenergie en ben je lekker duurzaam bezig.

Wij denken ook dat het besluit van de Provincie Noord Holland om de bouw van meer windmolens te verbieden een goed besluit is geweest, zeker in het licht gezien van het CPB rapport waarin onder andere staat dat hoe meer windmolens je bouwt des te  groter het verlies wordt.
Of gaan straks die 400 bedrijven alle verliezen betalen?