De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-155 Dubbelrol bedrijf bij verzet windmolens

Dubbelrol bedrijf bij verzet windmolens

Woensdag 19 juni 2013

De directeur van Oskam, een van de vier bedrijven die wil investeren in het Utrechtse windmolenpark op Lage Weide, is tevens bestuurder van de Industrievereniging Lage Weide (ILW). De vereniging is echter fel tégen windmolens. De ILW stapte in april uit de Klankbordgroep Lage Weide, de officiële gesprekspartner van de gemeente.

Bestuurslid Jos van Rooijen (portefeuille Infrastructuur) is directeur van het in bodemsanering en asbestverwijdering gespecialiseerde Oskam. Op de site van Energie-U staat Oskams motivatie. „Duurzame energie is van levensbelang voor de toekomst van bedrijven als Oskam. Het windpark past hier goed bij.”

De gezamenlijke ILW-ondernemers willen echter geen windmolens. Ze zeggen dat te weinig rekening wordt gehouden met de effecten van geluid, slagschaduw en veiligheid. „Lage Weide is niet geschikt voor de exploitatie van een windmolenpark”, schreef het bestuur in april aan de gemeente. De bedrijven zeggen ook dat te weinig rekening gehouden is met planologische en financiële consequenties van de windmolens. Oskam verdient echter geld aan de plaatsing van de molens op het bedrijfsterrein. Dat geldt ook voor de drie andere zogenoemde partners van energiebedrijf Energie-U, dat de zes windmolens gaat exploiteren.

De vier bedrijven die de grond gaan verhuren waarop de geplande turbines moeten komen vormen zo letterlijk en figuurlijk de basis van het windmolenpark. Op de site van stichting Energie-U benadrukken ze vooral hun duurzame karakter, maar het is onduidelijk of en hoe het partnerschap verder wordt ingevuld. Het gaat naast Oskam om frisdrankproducent United Soft drinks, afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel en Beuk Horeca BV.

Volgens voorzitter Saskia Kluit van Energie-U worden de firma’s samen voor een kwart aandeelhouder van de stichting. Vuilverwerker Van Gansewinkel verklaart echter ’niet zelf te investeren in de windturbine’. Het bedrijf bevestigt voor het plaatsen van de molens een vergoeding te krijgen, maar kan niet zeggen hoeveel.

Oskam-directeur Van Rooijen gaf ondanks herhaaldelijk vezoek geen commentaar.