De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-156 Duitse solar industrie eindigt in een debacle, kapitaalvernietiging € 21 miljard

Duitse solar industrie eindigt in een debacle, kapitaalvernietiging € 21 miljard

Woensdag 19 juni 2013

Wat ooit het paradepaardje van de Duitse Energiewende moest worden is geëindigd in een ongekende zonne-energie bubble met achterlating van een schadepost van ruim € 21 miljard.

Eén van de argumenten die werd gebruikt om mensen over de streep te trekken om te genieten van de deugden van zonne-energie was dat ‘de zon nooit een rekening stuurt omdat de energie van de zon gratis is.’

Het idee dat zonne-energie gratis is bleek een dure mythe te zijn. De rekeningen voor zonne-energie die nu komen zijn enorm terwijl de Duitse staat de komende 15 jaar nog eens ruim € 120 miljard subsidie aan de eigenaren van zonnepanelen moet betalen. Zij zijn de enige die profiteren ten koste van de belastingbetalers.

Nog niet eens zo lang geleden waren beleggers bullish als het om investeren in zonne-energie in Duitsland ging. Gigantische bedrijven werden met miljarden subsidies van de staat overeind geholpen. Vooral in de voormalige DDR waren de autoriteiten gul met het strooien van gemeenschapsgeld.
Vandaag de dag zijn nagenoeg alle zonne-energie bedrijven gesloten, beleggers hebben zich ontgoocheld teruggetrokken en de Duitse belastingbetalers zijn de klos. De strategie van beleggers die dachten snel rijk te worden eindigde in een debacle.

De laatste mislukking werd gisteren aangekondigd door Siemens dat meldde dat haar zonnedivisie zal worden geliquideerd na een aanvankelijke investering van meer dan € 1 miljard.

De algemene stemming in Duitsland is ‘De zonne-industrie is dood.’

Fabrikanten van zonnepanelen krijgen de schuld van de kelderende prijzen voor panelen en modules, evenals de concurrentie uit China. Siemens meldt dat eind 2012 totaal € 1.56 miljard is afgeschreven op de zonnedivisie. Daar bovenop komt nog een operationeel verlies van € 750 miljoen over 2012.

Q-CellsBedrijven als Solarworld en Q-Cells werden als lievelingetjes voor beleggers aangeprezen. In 2007 werd Q-Cells door de autoriteiten in het voormalige DDR aangeprezen als dé duurzame ontdekking van deze eeuw en dat het bedrijf naar de beurs zou gaan. Beleggers werden bij een beursgang miljarden in het vooruitzicht gesteld. Er kwam niets van alle beloftes terecht. Dubbele miljarden cijfers gingen in rook op.
In plaats daarvan werd Q-Cells in april 2012 failliet verklaard en werd de boedel opgekocht door een Koreaans bedrijf. Particuliere beleggers verloren vrijwel alles wat ze geïnvesteerd hadden.

En dat allemaal onder het mom van ‘zonne-energie is gratis.’ De centrale planners in de voormalige DDR hebben laten zien hoe effectief en getalenteerd ze waren als het gaat om vernietiging van rijkdom en kapitaal, geholpen door de meest dure publieke multi media campagne ooit, die de Duitsers € 8 miljard per jaar kost. De media waren zo vol van de gratis zonne-energie dat veel lezers van dit soort media nog nooit van Benghazi of het IRS schandaal hadden gehoord.
(Bron: FAZ)