De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-161 Dockwise moet omweg nemen met Dolwin-2

Dockwise moet omweg nemen met Dolwin-2

Vrijdag 21 juni 2013

TenneT, dat de Nederlandse en een deel van de Duitse hoogspanningslijnen beheert, krijgt dertig mariniers mee om zijn grootste offshore platform tot nog toe veilig in de Noordzee te krijgen. Dit omdat de constructie op een meter na niet door het Suez-kanaal past, waardoor passage langs het piratennest Somalië nodig is.

De funderingen van Dolwin-2

De fundering van Dolwin-2

Dat vertelde topman Kroon gisteren tijdens een bijeenkomst op de scheepswerf in Dubai, waar het platform wordt gebouwd. Dit Dolwin-2 platform is de stekkerdoos waar ongeveer 200 windmolens op het Duitse deel van de Noordzee uiteindelijk op worden aangesloten.

Het pakweg € 1 miljard kostende platform wordt op tweede kerstdag door maritiem verhuizer Dockwise vanuit het emiraat naar de Noordzee gebracht. Daar komt het zeven weken later aan, waarna in Noorwegen de puntjes op de ‘i’ worden gezet, door binnen in de ruimte een compleet hightechschakelstation te bouwen dat wisselstroom in gelijkstroom kan omzetten.

Het gevaarte is iets breder dan het Suezkanaal, maar dat had allicht nog kunnen worden opgelost door wat verkeersborden tijdelijk aan de kant te plaatsen, waardoor de stekkerdoos een stukje had kunnen overhangen. Een te lage brug nabij het eind van het kanaal bleek echter een onoverkomelijk obstakel.

Het Dolwin-2 converter eiland

Het Dolwin-2 converter eiland

Dolwin-2 is een van de tien stekkerdozen die Tennet momenteel voor de Duitse Noordzee laat bouwen. Twee zijn al klaar en in operatie. De laatste van de twaalf stekkerdozen moet in 2017 aanpalende windop-zee-parken in verbinding brengen met het vasteland. Het Nederlandse staatsbedrijf TenneT kreeg in Duitsland lange tijd kritiek omdat het te langzaam zou werken. TenneT kocht in 2010 een groot Duits hoogspanningsnet, maar haalde daarmee ook de verplichting binnen om alle Duitse windparken op de Noordzee aan het vasteland te verbinden. Een opdracht die een stuk zwaarder werd toen de Duitsers na Fukushima het tempo van hun overstap op duurzame energie besloten op te voeren.

Nu richt de toorn van de Duitsers zich op bouw van de molens zelf, door lokale projectontwikkelaars. Die blijft ver achter bij het tempo waarmee TenneT benodigde kabels en stopcontacten aanlegt.

Opmerking van de redactie van Fibronot

Over enkele jaren staat de Noordzee en de Duitse Bocht vol met converter platforms ter waarde van meer dan € 10 miljard en zijn er geen windmolens omdat banken niet bereid zijn in offshore windparken te investeren.
Wie gaat straks de enorme onderhoudskosten betalen? TenneT als het bedrijf tegen die tijd nog bestaat? Of wordt de Duitse consument opnieuw uitgeknepen?