De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-162 Alarm om schaliegas?

Alarm om schaliegas?

Zaterdag 22 juni 2013

Vijftig hoogleraren waarschuwen voor de gevaren van schaliegaswinning in Nederland. In een petitie die vandaag openbaar wordt gemaakt slaan zij alarm vanwege mogelijke milieuschade die op de loer ligt.

De hoogleraren hebben echter amper verstand van mijnbouw of geologie, zo blijkt uit de lijst van ondertekenaars. Het zijn vooral milieuprofs en ingenieurs met een voorliefde voor groene energie die op de trom slaan. Minister Kamp (Economische Zaken) laat onderzoeken of het nut heeft om op zoek te gaan naar schaliegas.

Het manifest is een initiatief van Jan Rotmans, hoogleraar duurzame transities aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het is mede ondertekend door 54 andere hoogleraren. Zij schrijven dat Nederland weliswaar een gasland is, maar geen schaliegasland moet worden. In hun betoog verwijzen ze naar allerlei wetenschappelijke bronnen.

De hoogleraren zijn niet op de hoogte van het feit dat er tegenwoordig nauwelijks meer met chemicaliën gewerkt wordt. Deze club van groenen doet niets anders dan aan volksverlakkerij.

Het lijkt er op dat ze vooral bezorgd zijn dat hun broodwinning onder druk komt te staan want als er grootschalig naar schaliegas geboord gaat worden zullen veel zogenaamde groene subsidies verdwijnen en moet er echt gewerkt worden voor de kost om een bijdrage aan de Nederlandse economie te leveren.