De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-164 Minister Kamp dwingt geheimhouding af rond schaliegasrapport

Minister Kamp dwingt geheimhouding af rond schaliegasrapport

Dinsdag 25 juni 2013

Milieudefensie wordt door het ministerie van Economische Zaken gedwongen een geheimhoudingsverklaring te tekenen rond een onderzoek naar de risico’s van schaliegasboringen. Dat zegt campagneleider Geert Ritsema, die weigert te tekenen.

Milieudefensie had tot en met gisteren de tijd om te tekenen. Hetzelfde geldt voor andere leden van de zogeheten klankbordgroep, waaronder gemeenten, wetenschappers en waterleidingbedrijven. Wie niet tekent, wordt niet uitgenodigd voor bijeenkomsten over het onderzoek en krijgt de conceptversie niet ter inzage.

Aanvankelijk waren de besprekingen van de klankbordgroep ‘in principe openbaar’, stelt Ritsema. Hij vindt dat minister van Economische Zaken Henk Kamp de regels van het spel tijdens de wedstrijd verandert. “Hij wil het debat in achterkamertjes gaan voeren. Daar lenen wij ons niet voor. De minister blokkeert op deze manier een transparant en gelijkwaardig maatschappelijk debat over schaliegas.”

Een woordvoerder van minister Kamp zegt in reactie dat de gang van zaken enkele maanden geleden met de Kamer is besproken. Kamp wil het rapport niet op 1 juli vrijgeven, zoals aanvankelijk de bedoeling was, maar pas aan het einde van het zomerreces. Dan stuurt hij het, voorzien van zijn eigen commentaar, naar de Tweede Kamer.

Leden van de klankbordgroep die het conceptrapport willen inzien, bijvoorbeeld om hun eigen reactie voor te bereiden, moeten een geheimhoudingsverklaring tekenen, bevestigt de woordvoerder.

GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren wil dat Kamp vandaag in het vragenuur opheldering geeft over de kwestie. “De onderzoekers komen hun afspraak niet na. Niet de gehele klankbordgroep krijgt nu inzage in het eindrapport. Dat is raar, want dit onderzoek is juist bedoeld om tot een afgewogen oordeel over de risico’s van schaliegas te komen.”