De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-170 Engeland zit op enorme schaliegas voorraad, “Let’s get fracking”

Engeland zit op enorme schaliegas voorraad, “Let’s get fracking”

Zaterdag 29 juni 2013

Groot Brittannië staat aan de vooravond van een schaliegasrevolutie die de haperende economie een boost kan geven en goedkopere energie voor bedrijven en miljoenen mensen betekent.
Engeland heeft zojuist ‘s werelds grootste energie jackpot gewonnen die een potentiële waarde vertegenwoordigd van maar liefst £ 1 triljoen.

Donderdag 27 juni werd bekend dat Engeland niet alleen het grootste schaliegas basin ter wereld heeft, het Bowland Basin, maar dat het land ook de grootste schaliegas reserves van alle landen heeft.

Net als in Nederland heeft de Engelse milieubeweging jarenlang lopen liegen over de schaliegas voorraden. Er zou te weinig schaliegas in de grond zitten om het economisch te exploiteren. Niet doen. Niet interessant. Het is of we Geertsema van Milieudefensie horen. Zonder dat er 1 exploratieboring in Nederland is gedaan weet de milieubeweging al hoeveel schaliegas er in de bodem zit en dat het niet economisch interessant is. Er zou, alweer volgens de milieubeweging hooguit 10 procent van de Slochteren hoeveelheid schaliegas in de grond zitten.
Omdat de geologische structuur van de kleivelden die uiteindelijk zijn overgegaan in schaliegesteente in Engeland vergelijkbaar is met de structuur van het schaliegesteente in Nederland, ze zijn in hetzelfde tijdperk ontstaan, zou de hoeveelheid schaliegas in de Nederlandse bodem de huidige negatieve schattingen wel eens kunnen overtreffen waarmee eerdere schattingen van bijvoorbeeld TNO en EBN dat er misschien wel 10 of meer keer de hoeveelheid van het Slochteren gas aanwezig zou kunnen zijn bevestigt worden waarmee Nederland ook voor de komende eeuwen genoeg energie heeft en in plaats van windmolens te plaatsen onderzoek gaat doen naar en- op zoek kan gaan naar echte vormen van duurzame energie die geen miljarden gemeenschapsgeld kosten en een nationale armoede veroorzaken.

Met leugens en achterklap wordt de Nederlandse bevolking door de milieubeweging murw gemaakt. Het is te hopen dat minister Kamp snel door de leugens van de milieubeweging heen prikt en op z’n minst enkele exploratieboringen zal toestaan. Pas dan kan Nederland zich een oordeel vormen en zijn we niet afhankelijk van de grappen en grollen van de milieubeweging die z’n duurzame subsidies geheel ziet verdampen als Nederland overgaat op schaliegas.
De gebeurtenissen in Engeland werpen hopelijk hun schaduw vooruit.

De British Geological Survey bracht enkele maanden geleden een studie in de openbaarheid waarin stond dat Engeland in het Bowland schalie basin kon rekenen op tenminste 1.300 triljoen cubic feet schaliegas.
Gisteren maakte de BGS bekend dat er maar liefst 2.281 tcf schaliegas in het Bowland schalie basin zit, dat is bijna evenveel als de totale schaliegas reserve van de VS die 2.500 tcf groot is.

Schaliegas in Engeland

Schaliegas in Engeland en Schotland (Klik op de afbeelding voor een vergroting)

Maar het feest is nog niet over voor de Engelsen. In de jongste ramingen van de BGS zitten nog niet eens de enorme schaliegas reserves in het zuiden van Engeland en in het centrale basin in Schotland.
En dan zijn er nog de enorme offshore schalie reserves, die volgens de British Geological Survey vijf tot tien keer zo hoog zijn als de onshore reserves.

Engeland verbruikt op dit moment 2.7 tcf gas per jaar. De huidige geschatte voorraad aardgas van 130 tcf geeft Engeland nog 50 tot 100 jaar voorraad bij het huidige gebruik, maar de enorme schaliegas reserves zullen de industriële activiteit in het noorden een enorme boost geven en een hele nieuwe tak van industrie creëren.

Het Energie en Klimaatverandering Committee van het Britse Lagerhuis heeft een conservatieve 10 procent van de schaliegas voorraad als winbaar gesteld. In de VS is echter door de technische voorruitgang bij het fracken de gemiddelde winbare hoeveelheid schaliegas gestegen tot 20 procent en met de allernieuwste technieken wordt al een percentage van 30 procent winbaar gehaald.

De gigantische Britse schaliegas reserves bevestigen dat het land voor de komende eeuwen voldoende en overvloedige energie zal hebben. Tevens zal de Engelse afhankelijkheid van Russisch aardgas verminderen en zal het land aanzienlijke gaan profiteren van het schaliegas. Het goedkopere gas zal de Britse industrie meer concurrerend maken. De energierekeningen zullen dalen waardoor de stijgende trend dat steeds meer mensen hun energierekening niet meer kunnen betalen als gevolg van de vele duurzame heffingen, zal worden omgebogen.

De Britse regering is van mening dat gezien de omvang van de schaliegas reserves er een nieuw soort werkgelegenheid wordt gecreëerd in een breed scala van sectoren. Energie intensieve industrieën die overwegen naar het buitenland te verhuizen vanwege de hoge energieprijzen door allerlei duurzame heffingen hebben nu al aangekondigd en Engeland te blijven.

De Britse schaliegas revolutie is een duidelijke overwinning voor al degenen die hebben betoogt dat hernieuwbare energie gezinnen in armoede en economisch onhoudbare posities dwingt.
De exploratie van het Britse schaliegas zal een enorme impuls geven aan zowel de Britse industrie alsmede een positieve invloed hebben op het bestedingspatroon van de huishoudens.

De Engelse regering heeft inmiddels aangekondigd dat maatschappijen die naar schaliegas gaan boren kunnen rekenen op belangrijke belastingvoordelen.

Dit is heel anders dan bijvoorbeeld in Polen waar de regering via allerlei belastingheffingen ervoor gezorgd heeft dat er een ware uittocht van boorbedrijven is ontstaan omdat het voor hen vanwege die hoge belastingheffingen niet langer interessant is het land te helpen energie onafhankelijk van Rusland te maken.
Polen snijdt zich daarmee op een ongekende manier in de vingers.

De boorbedrijven gaan nu naar Engeland en laten Polen in z’n sop gaarkoken.

“Let’s get fracking”, is hun devies

Lees hier alle rapporten van de British Geological Survey.