De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-172 Zonnepark op XL businesspark Almelo gaat niet door

Zonnepark op XL businesspark Almelo gaat niet door

Zaterdag 29 juni 2013

Ruim één jaar geleden, in april 2012, was het wereldnieuws: Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft van XL Businesspark Twente opdracht gekregen voor het organiseren van een aanbesteding voor een 23 hectare groot zonne-energiepark op het bedrijvenpark bij Almelo.

Het gaat volgens Arcadis om het grootste zonnepark in Nederland. Arcadis meldde in een persbericht dat verschillende potentiële investeerders in zonne-energie zijn geïnteresseerd. De investeerder in zonne-energie betaalt een vergoeding voor de grond.

Het zonnepark wordt maximaal 23 hectare groot met een maximum vermogen van 17 mega wattpiek. Dat levert maximaal 14.620 mega watt uur per jaar op met een reductie van 6360 ton CO2 per jaar.

De aanbesteding loopt van 17 april tot 12 december. Na de contractfase hebben de partijen de hoop dat de eerste schop in de tweede helft van volgend jaar de grond in gaat. Vervolgens blijft het zonnepark hier maximaal twintig jaar operationeel.

Hoe anders was het nieuws afgelopen donderdag 27 juni:

Zonnepark op XL businesspark Almelo gaat niet door

De aanbesteding voor wat het grootste zonnepark van Europa moeten worden, is mislukt. Het XL businesspark Twente in Almelo wilde een gebied van 23 hectare inrichten met zonnepanelen.

23 hectare

23 hectare, 46 voetbalvelden

Er waren 5 gegadigden die het zonnepark wel wilden inrichten, maar uiteindelijk bleek het project verliesgevend te worden. Het businesspark zou er, ondanks subsidies, 2 miljoen euro per jaar bij moeten leggen. Het afblazen van het zonnepark heeft geen financiële gevolgen voor de rest van het businesspark. Directeur Hoogenberg van XL Businesspark probeert nog wel een kleiner zonnepark te realiseren van ongeveer 5 hectare.