De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-174 Rabobank tegen winning schaliegas, agrariërs krijgen geen krediet meer

Rabobank tegen winning schaliegas, agrariërs krijgen geen krediet meer

Maandag 1  juli 2013

Boeren die hun land verhuren aan energieconcerns met de bedoeling schaliegas uit de grond te halen, krijgen geen krediet meer van de Rabobank.

Dat speelt vooral in de VS waar al schaliegas wordt gewonnen. In de VS is de situatie rondom schaliegaswinning anders dan in Nederland. ‘Hier is de staat eigenaar van alles wat in de grond zit. In de VS is elke grondeigenaar ook baas over de bodem daaronder. Amerikaanse boeren hebben dus een keus die hun Nederlandse collega’s niet hebben’, aldus een woordvoerster van de bank.

Bij de gaswinning worden chemicaliën gebuikt die bij onzorgvuldig handelen grond en water kunnen vervuilen.

De Rabobank wil daaraan niet meewerken, bevestigt een woordvoerster van het hoofdkantoor in Utrecht. De stellingname geldt wereldwijd maar de woordvoerster wil niet vooruitlopen op de situatie dat ook in Nederland schaliegas zal worden gewonnen. Ze wijst erop dat de situatie in de VS anders is dan in Nederland.

De Rabobank is in Boxtel rechtstreeks betrokken bij protesten tegen schaliegas. Er wordt in de buurt een datacenter gebouwd. De Rabobank is bang dat trillingen de computers beïnvloeden.

De nieuwste ontwikkelingen zijn dat er geen gevaarlijke toevoegingen of chemicaliën meer worden gebruikt. Kennelijk is de Rabobank daarvan niet op de hoogte.

De bank heeft in een recent rapport aangegeven dat er geen kredieten gaan  naar ‘onconventionele gas- en oliebronnen’.

Hoe denkt de andere Bank over schaliegas?

ABN AMRO stelt dat het mogelijk voorbarig is om te stellen dat schaliegasboringen wel of geen economische potentie hebben, zeker gezien de technologische vooruitgang. In Nederland is veel expertise aanwezig op het gebied van innovatieve technieken als hydraulic fracturing. Met deze kennis en verbeterde technologieën kan de productie van schaliegas efficiënter, veiliger en goedkoper worden.

De vraag of naar schaliegas geboord moet worden, staat volgens ABN AMRO los van de verduurzaming van de energiemix. Als winning van schaliegas op economisch en ecologisch verantwoorde wijze mogelijk is, kan dit een methode zijn om de langere transitiefase naar een duurzame energiemix te overbruggen. Zo wordt tijd gewonnen om duurzame energie te ontwikkelen en implementeren in de energiemix.