De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-182 Kabinet veegt voorstel SER-akkoord van tafel

Kabinet veegt voorstel SER-akkoord van tafel

Vrijdag 5 juli 2013

Zie: http://fd.nl/economie-politiek/957241-1307/kabinet-veegt-voorstel-ser-akkoord-van-tafel

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Er is nogal wat te doen over het nationaal energieakkoord dat onder aanvoering van de SER gesloten moet worden.

Vooral uit de milieuhoek en degenen die afhankelijk zijn van groene subsidies wordt de trom geroerd en wordt de druk opgevoerd om te voorkomen dat Nederland achterblijft met de doelstellingen het land en de Noordzee vol te zetten met windmolens. Is dat achterblijven rampzalig voor Nederland?

Vele malen rampzaliger zijn de gevolgen voor ons land als Nederland zich achter Brussel blijft verschuilen. Er liggen tientallen jaren van miljarden verslindende lastenverzwaringen voor Nederlandse huishoudens voor de boeg om duizenden onrendabele windmolens voor 65% van de tijd stil te laten staan.

We missen in de discussie één ding, namelijk wie gaat het betalen?

Voor de hand ligt dat de overheid de knip trekt, maar de staatskas is leeg, dus de rekening gaat naar het bedrijfsleven en de burgers. Het bedrijfsleven heeft met het VNO-NCW een machtige lobbyist bij de gesprekken over het energieakkoord, dat wordt dus een kleine rekening voor bedrijven.

De burgers zijn de dupe en betalen het leeuwendeel van de miljarden subsidies die per jaar naar  duurzame energie gaat. De politiek is daar angstig stil over om onrust te voorkomen. Eérst een energieakkoord en dan vertellen we wel wat er voor prijskaart aan hangt, terwijl het juist andersom zou moeten zijn.

Over enige jaren betalen huishoudens bovenop hun maandelijkse energienota een toeslag van € 63,- per maand, dat stijgt naar € 90,- per maand als het energieakkoord doorgaat. Dat is € 1080,- per jaar, exclusief de kosten voor het aansluiten van windparken en modernisering van het elektriciteitsnetwerk , die de maandelijkse energienota nog eens € 10 laten stijgen. Elk huishouden krijgt dus een rekening van € 1200,- per jaar bovenop de energienota.

Een bedrag van € 9 miljard wordt daarmee door de ruim 7.5 miljoen huishoudens per jaar onttrokken aan de Nederlandse economie.

Deze € 9 miljard is dus alleen bedoeld om de duurzame doelstellingen van het kabinet te doen slagen.

Dat voor dit bedrag geen aankopen door huishoudens meer worden gedaan betekent een forse toename van bedrijfssluitingen, faillissementen en een leger van nieuwe werklozen. Is het dat waard?