De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-187 Windsector zet druk op minister Kamp

Windsector zet druk op minister Kamp

Donderdag 11 juli 2013

Windparken op zee zouden miljarden goedkoper kunnen, zeggen bedrijven als van Oord, Ballast Nedam en Eneco. Dit kan de overheid miljarden euro’s aan subsidie schelen. Het kabinet is volgens Eneco tussen 2020 en 2025 liefst € 4,4 miljard goedkoper uit dan in het regeerakkoord is begroot.

Dit is natuurlijk onzin, want je kunt wel goedkoper willen bouwen, de overheid is geen cent minder kwijt aan subsidies die de onrendabele top van de opgewekte elektriciteit voor hun rekening nemen.
Of je nu een windmolen voor € 2.5 miljoen bouwt of een van € 1.5 miljoen, de totale subsidie die de overheid 15 jaar lang betaald blijft hetzelfde.

De windsector zet met deze belofte druk op minister Kamp. Die probeert momenteel een energieakkoord te sluiten met milieuclubs, de energiesector en sociale partners. Kamp presenteerde deze week een voorstel om oude kolencentrales niet eind 2015 al te sluiten.

De windsector vindt dat Kamp zijn kaarten niet op kolen moet zetten en wil in de Noordzee een proefpark aanleggen om goedkopere bouwmethoden te demonstreren.

We vinden dit een onzinnig plan. Er kan de komende tien jaar meer dan € 55 miljard worden bespaard door helemaal geen windmolens op zee te zetten.

Zie ook ons artikel De niet realistische energieplannen van kabinet Rutte 2