De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-190 Siemens zet meer dan 700 windmolens in VS met gebreken stil

Siemens zet meer dan 700 windmolens in VS met gebreken stil

Maandag 15 juli 2013

Siemens heeft gemeld dat het maatregelen neemt en een voorziening treft om maar liefst 707 windturbines in de Verenigde Staten langzamer te laten draaien of zelfs stil te zetten.

De maatregelen die Siemens neemt worden veroorzaakt door rotorbladen die spontaan afbreken.

Het afgebroken rotorblad

Het afgebroken rotorblad

Op 16 mei van dit jaar brak er in het Ocotillo Express Wind project in Imperial County, Californië een meer dan 10 ton wegend blad van de rotor af en kwam ruim 50 meter verder bijna op de snelweg terecht.

Siemens nam de beslissing om voorlopig 707 windmolens stil te zetten nadat er enkele dagen later op een Siemens windpark in Iowa hetzelfde gebeurde.
Wereldwijd heeft Siemens inmiddels alle windmolens met het type epoxy blad B53 stilgezet om de oorzaak van de breuken te vinden.
Inmiddels wijzen verschillende partijen elkaar als schuldige aan.

In verband met de problemen bij Siemens is de verantwoordelijk directeur van de winddivisie Felix Ferlemann ontslagen.

Zie ook ons artikel Siemens bouwt reuzenwindmolen waar de redactie van Fibronot al opmerkingen had over de geweldige mechanische krachten bij dit soort bladen optreden.

De reputatie van Siemens staat inmiddels onder druk. De beide Gemini windparken die ten noorden van Schiermonnikoog gebouwd moeten worden zijn met Siemens turbines en rotorbladen uitgerust.
Hoewel hier niet het blad B53 wordt gebruikt zullen eventuele investeerders zich toch afvragen in hoeverre de Siemens windmolens veilig en betrouwbaar zijn.