De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-193 Werkelijke kosten Nederlandse windparken onthuld

Werkelijke kosten Nederlandse windparken onthuld

Zaterdag 20 juli 2013

De Groene Rekenkamer is op dit moment bezig met een onderzoek naar de werkelijke kosten van windparken in Nederland waarbij de speciale aandacht uitgaat naar de hoeveelheid subsidie die een windpark eigenaar ontvangt in verhouding tot het aantal werknemers in vaste dienst. De eerste onderzoeksresultaten die de Groene Rekenkamer heeft laten doorschemeren zijn schokkend.

De Tweede Kamer heeft de mond vol over de graaicultuur in sommige sectoren van overheid en bedrijfsleven en is vervolgens onthutst en verbijsterd als  sommige managers een bedrag dat een paar maal hoger ligt dan de Balkenende norm mee naar huis nemen.
De Tweede Kamer spreekt er dan schande van dat managers meer dan de Balkenende norm verdienen, maken luid kabaal in en voor de media en gaan vervolgens weer over tot de orde van de dag. Deze Balkenende norm is jaren geleden vastgesteld omdat men toen vond dat anderhalve ton goed genoeg was als jaarsalaris.

Maar de Tweede Kamer is niet thuis als de subsidies voor windenergie in beeld komen, afgezet tegen de personele kosten in een windpark.

Werknemers in vaste dienst van windenergiebedrijven worden door de overheid gesubsidieerd met bedragen variërend van € 250.000 tot € 2.5 miljoen per persoon per jaar!

Neem het bedrijf Typhoon Capital als voorbeeld. Als de bouw van beide Gemini windparken klaar is zijn er in de operationele fase volgens opgave van Typhoon 120 medewerkers in vaste dienst. Over een periode van 15 jaar ontvangt Typhoon € 4.5 miljard aan subsidie. Dat is € 300 miljoen per jaar.
Elke werknemer wordt dan gesubsidieerd met € 2,5 miljoen per jaar.

En de Tweede Kamer? Die zwijgt in alle talen. De leden van de Kamer zijn horende doof en ziende blind als het om deze bedragen gaat.

Ze zijn ook doof en blind als blijkt dat de eigenaar van het land waarop een windmolens staat een bedrag per jaar van € 100.000 tot € 187.500 van de energiemaatschappij ontvangt.
Het is geen wonder dat een ex politicus van VVD huize en ex lid van de Tweede Kamer die bij Veendam een agrarisch bedrijf heeft dolgraag 3 windmolens op zijn land wil hebben. De man hoeft nooit meer te werken als hij voor die drie windmolens een bedrag van meer dan € 300.000 per jaar ontvangt.

Dit zijn bedragen die door de Nederlandse huishoudens moeten worden opgebracht in de vorm van een opslag op hun maandelijkse energienota.

Zie over de kosten die huishoudens gaan betalen het artikel Energieakkoord. Welk energieakkoord?

De Nederlandse overheid misbruikt de portemonnee van de burger om het investeringstempo in groene productie hoog te houden. De burger is de pinautomaat voor de overheid. Totdat de grens is bereikt.