De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-196 Britse regering wil helft minder belasting voor winnen schaliegas

Britse regering wil helft minder belasting voor winnen schaliegas

Maandag 22 juli 2013

De Britse regering heeft de belasting op de inkomsten uit schaliegas fors verlaagd. Inkomsten uit de winning worden belast met 30 procent belasting. Voor het winnen van olie en conventioneel gas geldt nog het maximale tarief van 62 procent.

Schaliegas
Het Verenigd Koninkrijk is de kip met de gouden eieren op het gebied van schaliegas. Eind juni werd bekend dat alleen al in de provincies Lancashire en Yorkshire 1300 ‘trillion cubic feet’ (omgerekend 36,8 biljoen m³ schaliegas) aan voorraden onder de grond zit. Ter vergelijking: in Nederland zit het Internationaal Energie Agentschap ongeveer 500 miljard m³ in de grond.
Naar verwachting is, net zoals in de VS, ongeveer 10 procent van dit potentieel winbaar. Maar dit is nog steeds genoeg gas om het Verenigd Koninkrijk de komende 47 jaar in de gasvraag te voldoen.

Gasproductie Verenigd Koninkrijk
Het land wil vaart gaan maken met de productie van schaliegas om de slinkende gasvoorraad uit de Noordzee aan te zuiveren en de gasimporten te beperken. Vorig jaar hief het eiland het verbod op ‘fracking’ op. Minister van Financiën George Osborne: “Schaliegas heeft enorm veel potentieel om onze energiemix te verbreden. Dit belastingtarief is het meest genereuze belastingtarief voor het winnen van schaliegas. We willen de leider worden van de schaliegasrevolutie. Dit kan in potentie duizenden nieuwe banen creëren en de energierekening van miljoenen mensen verlagen”.

Onderstaande kaart is afkomstig van het Bowland Shale Gas Report, een geologische studie naar het potentieel in Britse grond.

Kaart uit Bowland Shale Gas Report

Boorvergunningen
In het Verenigd Koninkrijk hebben Cuadrilla, IGAS Energy en Dart Energy vergunningen om te boren. Het Britse energiebedrijf heeft een aandeel van 25 procent in licenties die Cuadrilla heeft voor boringen in Noord-Engeland. De aandelenkoersen van IGAS en het Australische Dart Energy schoten omhoog na het nieuws. Cuadrilla, dat ook in Nederland van plan is om te boren, is niet beursgenoteerd.

Draagvlak
De firma’s beloven om 1 procent van hun inkomsten te geven aan lokale gemeenschappen in de regio’s waar geboord gaat worden. Ook moeten ze minstens 100.000 Engelse Ponden aftikken bij elk succesvol gewonnen schaliegasveld.

Schaliegasvelden wereldwijd
Wereldwijd zouden er ongeveer 700 schaliegasvelden zijn. Het Internationaal Energie Agentschap verwacht dat hiervan 40 procent te winnen is.