De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-197 Nederlandse banken verliezen op Spaanse zonne-energie

Nederlandse banken verliezen op Spaanse zonne-energie

Dinsdag 23 juli 2013

Nederlandse banken en pensioenfondsen dreigen honderden miljoenen te verliezen op investeringen in Spaanse zonneparken. De regering van Spanje wil korten op subsidies voor zonne-energie. Het positieve rendement verandert daardoor in verlies.

Nederlandse investeringen komen onder andere van pensioenfondsen ABP, Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Delta Lloyd Levensverzekeringen en de duurzame investeringstak van de Rabobank Rabo Project Equity.

Samen hebben deze partijen 320 miljoen euro gestoken in een speciaal opgericht fonds, beheerd door de banken Triodos Bank en NIBC. Hiervan is een onbekend deel naar Spaanse zonneparken gegaan.

Subsidie
De Spaanse regering wil de miljardentekorten in de energiesector terugdringen. Door tariefgaranties te subsidiëren, konden beleggingen in zonnepanelen tot 80 procent gefinancierd worden door bankleningen. Deze worden nu gekort, en de banken hebben nog geen voorzieningen getroffen.

De Nederlandse banken en pensioenfondsen hebben voor 250 miljoen euro  een lening gekregen van enkele Spaanse banken, waardoor het dus goed mogelijk is dat al het geld uit het fonds in de Spaanse zonneparken zit.

In totaal is er voor 18 miljard euro aan zulke leningen door banken verstrekt.

Ook Spaanse consumenten zijn de dupe. Zij konden goedkoop zonnepanelen kopen én een toeslag krijgen. Nu moeten eigenaren bijbetalen, waardoor de energiekosten zelfs 30 procent hoger uitvallen.