De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-200 Windmolenpark strop voor pensioenbelegger PGGM

Windmolenpark strop voor pensioenbelegger PGGM

Vrijdag 26 juli 2013

De Nederlandse pensioenbelegger PGGM is in een groot conflict verwikkeld geraakt bij de bouw van een windmolenpark in het zuiden van Mexico.  Medewerkers van het bedrijf zijn de regio ontvlucht na geweld en bedreigingen van woedende tegenstanders van het park die de bouw blokkeren.

Corrupte lokale leiders zouden dorpelingen hebben voorgelogen en het geld van investeerders in eigen zak hebben gestoken, zo schrijft de krant.

Vissers zouden vrezen voor hun inkomsten en barricaderen het bouwterrein op een schiereiland in Zuid-Mexico met boomstammen en rotsblokken.

Bouw ligt stil
De bouw van het park genaamd Mareña Renovables ligt al bijna een jaar stil. De planning was dat het park dit najaar in werking zou treden, maar de vraag is nu of de 132 geplande windmolens er überhaupt komen. De lokale media meldden al dat Mareña Renovables afziet van het project vanwege de hoogopgelopen conflicten, maar PGGM ontkent dat. ‘We hebben rechtsgeldige toestemming om te gaan bouwen. Afblazen is niet aan de orde’, verzekert Dennis van Alphen, senior investeringsmanager van PGGM.

Oplossing
Van Alphen is ervan overtuigd dat de lokale bevolking belang heeft bij het project. Hij erkent dat niet iedereen profiteert, maar dat de Mexicaanse regering een oplossing moet vinden. ‘Het is niet de verantwoordelijkheid van de investeerder om de hele regio te ontwikkelen’.

PGGM heeft sinds anderhalf jaar een belang van een derde in het park. Het overige deel, goed voor een waarde van 840 miljoen euro, is in handen van het Japanse Mitsubishi en de Australische investeringsgroep Macquarie.

Hoeveel PGGM verliest door de vertraging wil de belegger niet zeggen, maar de indruk is dat als het hele project wordt afgeblazen en daar ziet het naar uit, dat PGGM een paar honderd miljoen euro kwijt is.

Zie ook ons artikel Pensioenfonds PGGM onder vuur om windpark van een jaar geleden.

Pensioenfondsen moeten doen wat ze moeten doen en het geld van hun verzekerden niet in dit soort megalomane en bodemloze windmolenprojecten stoppen.
Meneer van Alphen zou direct ontslagen moeten worden om hem de kans te ontnemen nog een keer met geld van verzekerden te speculeren en de buitenwereld te leaten zien hoe ´duurzaam´ hij bezig is.

U bent pas duurzaam bezig als u minimaal 10% rendement per jaar voor uw verzekerden weet te realiseren en dat gaat niet via een duister windmolenproject in Mexico waar van tevoren al vaststond dat de bouw op grote maatschappelijke weerstand zou stuiten. En dan stoer roepen, ´afblazen is niet aan de orde.´
Kijken wie er stoer is als straks in de directiekamer een beslissing moet worden genomen hoe die naar schatting verloren 250 miljoen tot 300 miljoen euro in de boeken moet worden verwerkt.

Het is natuurlijk geen toeval dat de PGGM recent heeft aangekondigd volgend jaar op de pensioenen te gaan korten omdat de beleggingsresultaten tegenvallen. Tot nu toe was PGGM gevrijwaard van kortingen omdat de beleggingsresultaten goed waren.