De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-202 EU en China eens over zonnepanelen

EU en China eens over zonnepanelen

Zaterdag 27 juli 2013

De EU en China hebben hun geschil over zonnepanelen bijgelegd. Na wekenlang getouwtrek is een minimumprijs afgesproken voor Chinese zonnepanelen die ingevoerd worden in de EU. Dat heeft de EU-commissaris voor Handel Karel de Gucht vandaag laten weten.

Eindcontrole Chinese zonnepanelen

Eindcontrole Chinese zonnepanelen

De Gucht sprak van een „vriendschappelijke oplossing”. De EU dreigde met een importheffing van 47,6 procent omdat de Chinese staat producenten van zonnepanelen steunt en deze hun producten ver onder de Europese prijzen op de markt kunnen brengen. Begin deze maand werd al een heffing van bijna 12 procent van kracht.

In reactie op de EU-heffing stelde Peking ook belasting op de invoer van producten uit de EU in. Een daarvan was op de chemische stof toluïdine waarmee onder meer verf, medicijnen en bestrijdingsmiddelen worden gemaakt.

De import van zonnepanelen uit China in de EU wordt geschat op 21 miljard euro per jaar.

De Europese brancheorganisatie voor de zonne-energiesector, Afase, is echter kritisch over het compromis dat is bereikt tussen de EU en China.

De details van het akkoord zijn nog niet bekend, maar in de kern komt het erop neer dat Chinese exporteurs van zonnepanelen zich hebben vastgelegd op hogere prijzen. In ruil daarvoor ziet de EU af van anti-dumpingheffingen van gemiddeld bijna 50%. EU-commissaris Karel de Gucht van buitenlandse handel gaat het akkoord nu voorleggen aan de voltallige Europese Commissie.

Brancheorganisatie Afase roept de beleidsmakers op om niet in te stemmen met prijsstijgingen. Volgens de organisatie leiden prijsstijgingen niet tot een duurzame oplossing voor Europese installateurs en projectontwikkelaars in de zonne-energiebranche. Het wijst erop dat de voorlopige heffingen die begin juni werden ingesteld al hebben geresulteerd in een daling van de vraag naar zonnepanelen en zelfs tot faillissementen.

En ook hier weer dreigen met werkloosheid:

Prijsstijgingen versnellen wat wij de laatste maanden al hebben gezien: krimp van de werkgelegenheid in de gehele Europese zonne-energie sector’, zegt Thorsten Preugschas, voorzitter van Afase en ceo van het Duitse solarbedrijf Soventix.

‘Mochten de minimumprijzen, overeengekomen door de EU en China, op een te hoog niveau worden vastgesteld, dan moeten we personeel in de EU ontslaan en onze kennis en expertise buiten Europa proberen aan te bieden, waar de vraag naar zonne-energie zeer groot is. We zouden dan echter werken met lokale installateurs waardoor duizenden Europese installateurs achterblijven met een tekort aan werk van zonne-energie projecten’, aldus Preugschas.

Update

Op maandag 29 juli werd bekend dat de Europese brancheorganisatie voor de zonne-energiesector, Afase, naar het Europees Hof van Justitie stapt vanwege de deal, die het voortbestaan van de industrie in gevaar zou brengen.