De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-203 Aardwarmteproject van 21 miljoen euro mislukt

Aardwarmteproject van 21 miljoen euro mislukt

Zaterdag 27 juli 2013

Een 21 miljoen euro kostend aardwarmteproject in Den Haag is mislukt. De gemeente en 3 woningcorporaties zouden hierdoor 10 miljoen euro verlies lijden. Ook het rijk heeft het project met enkele miljoenen euro’s gesubsidieerd.

De website van het project Aardwarmtedenhaag vermeldt vol trots:

Schone en duurzame energie uit de aardbodem

Veilig, duurzaam en milieuvriendelijk energie opwekken voor de verwarming in huis. In Den Haag is het mogelijk. Het is de eerste stad in Nederland die diepe aardwarmte gebruikt voor de warmtevoorziening van een woonwijk.

Hoe anders is de harde werkelijkheid want zodra de overheid zich ermee bemoeit lijkt een project als dit bijvoorbaat mislukt.

De gemeente en energiebedrijf Eon verwachten dat het faillissement binnen enkele dagen wordt aangevraagd. De gemeente en betrokken corporaties moeten mogelijk zelf het toegezegde geld betalen.

Het project, dat in 2008 van start ging, zou zo’n 4000 woningen in Den Haag van milieuvriendelijke energie moeten voorzien. De economische tegenwind en technische problemen zouden het project de das om hebben gedaan.

Niet rendabel
Ook de tegenzittende huizenmarkt zou het project moeilijk rendabel maken, omdat de woningcorporaties na 2 jaar geen 4000, maar slechts 1875 huizen konden leveren.

De Haagse milieuwethouder onderzoekt of er een doorstart mogelijk is.

Zie ook ons artikel Opnieuw flopt een duurzaam project

Ook hier zie je weer dat de bemoeienis van allerlei figuren die denken iets van aardwarmte af te weten er voor zorgt dat een project mislukt en dat vervolgens de economische crisis de schuld krijgt. Zo blijven de verantwoordelijke figuren buiten schot en wordt de incompetentie verborgen gehouden.

En Den Haag wil een doorstart? Zou Sinterklaas met een volle geldbuidel dan werkelijk bestaan of ook deze keer weer op kosten van de belastingbetaler en de klanten van de betrokken energiemaatschappijen?

De gemeente Den Haag heeft al ruim vier miljoen euro in het project gestopt. De wethouder van milieu,Rabin Baldewsingh, wil voorlopig de gemeentelijke ambities op het gebied van duurzaamheid nog niet loslaten.

Natuurlijk, het is leuk speculeren met andermans geld.