De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-205 Merkels shift naar groen wankelt, CO2 uitstoot schiet omhoog

Merkels shift naar groen wankelt, CO2 uitstoot schiet omhoog

Maandag 29 juli 2013

De CO2 uitstoot in Duitsland stijgt voor het tweede achtereenvolgende jaar. De haast waarmee bondskanselier Merkel kernenergiecentrales heeft gesloten heeft in Duitsland geleid tot een aanzienlijk hogere uitstoot van CO2 als gevolg van het in gebruik nemen van nieuwe kolencentrales.

Duitsland, de natie die in Europa het voortouw nam om het klimaat te beschermen moet nu lijdzaam toezien hoe de doelstellingen niet gehaald worden. Aldus meldt het DIW, het Duits Economisch Instituut, het adviesorgaan van de regering.

Bedrijven als Eon en RWE, die verschillende kerncentrales moesten sluiten hebben de import van kolen in het eerste kwartaal van 2013 met 25% verhoogd naar 10 miljoen ton.

Met de verkiezingen in september in het vooruitzicht is dit een klap in het gezicht van Merkel, de voormalig minister van Milieu die in 1997 de onderhandelingen namens Duitsland over het Kyoto Akkoord leidde.

“De trend van de stijgende Duitse CO2 uitstoot is alarmerend”, zei het hoofd van de DIW. “Bescherming van het klimaat is een belangrijke doelstelling van de overheid en de uitstoot van broeikasgassen moet zakken, niet stijgen.”

De regering Merkel is op zoek naar een verdrievoudiging van het aandeel hernieuwbare energie in 2050. De regering kan het hele land wel vol willen zetten met windmolens en PV installaties, maar als het niet waait en de zon schijnt niet wil de natie toch licht hebben. Aangezien steenkool goedkoper is dan aardgas voor gebruik in centrales verhoogt deze switch de CO2 uitstoot in de grootste economie van Europa.

De verandering is inmiddels opgemerkt door milieu activisten en bedreigt in hoge mate de koers van het verkiezingsdebat dat Merkel voor ogen had.

Een campagne leider van Greenpeace zei dat de stijging van het kolenverbruik desastreus is voor het klimaat en een slecht signaal voor de voortgang van de Duitse energie switch. Greenpeace demonstreerde afgelopen vrijdag 26 juli nog bij drie bruinkoolmijnen in Berlijn en Brandenburg.
“De regering in Berlijn doet niets meer om het klimaat te beschermen,” was het enig dat Greenpeace tussen de stofwolken nog uit kon brengen.

Kennelijk ziet de regering in Berlijn in dat het klimaat zijn eigen gang gaat gezien het feit dat de gemiddelde temperatuur op aarde in de afgelopen 17 jaar niet meer is gestegen terwijl de CO2 uitstoot wel is toegenomen.

De Groene Partij, de in grootte tweede oppositiepartij is mordicus tegen de bouw van nieuwe kolencentrales, maar moet toch toezien hoe de ene na de andere nieuwe kolencentrale wordt geopend. Nog dit jaar worden volgens de Bundesnetzagentur zes nieuwe kolencentrales in gebruik genomen met een gezamenlijk vermogen van 4.536 Megawatt.

Kolencentrales zijn de enige centrales die op dit moment met winst draaien en om die reden stijgt hun aandeel snel.

Hoe gaat het dan met de wind- en zonne-energie in het land?

Gezien de winstwaarschuwingen bij Siemens en het ontslag van de CEO eind vorige week, die enkele jaren met een felgroene stropdas riep dat hij van Siemens het grootste groene industriële bedrijf van de wereld zou maken, branden ook in deze wind- en PV sector bij Siemens alle alarmlichten. Duizenden medewerkers bij Siemens zijn al ontslagen en het ziet ernaar uit dat zij niet de eerste en enige medewerkers zijn die dankzij de groene visie van het management op straat komen te staan.