De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-206 Groene Revolutie bij Siemens eindigt in een drama

Groene Revolutie bij Siemens eindigt in een drama

Maandag 29 juli 2013

Siemens, het grootste industriële bedrijf in Europa heeft het afgelopen weekend zijn CEO aan de kant gezet. De Raad van Commissarissen heeft het geduld met de topman verloren en het vertrouwen in hem opgezegd. Het gezegde ‘groen is poen’ ging voor Siemens niet op maar de topman incasseerde in de afgelopen 6 jaar meer dan € 100 miljoen aan salaris en bonussen.

De topman, Peter Loescher, trad in 2007 aan nadat het bedrijf gehavend was door corruptieschandalen. De onbekende CEO, afkomstig van Merck & Co zorgde bij beleggers voor een euforische stemming. Ze lieten de koers van Siemens exploderen.

Het afgelopen weekend verloor de Raad van Commissarissen het geduld met de miljarden afschrijvingen en zette de topman op een zijspoor.

Loescher’s expansiedrift naar groene energie en dure overnames in de duurzame sector leidde tot een vijfde winstwaarschuwing op rij en tot zijn ondergang.

Terwijl andere Duitse industriële conglomeraten tijdens de Europese kredietcrisis dankzij hun kracht het hoofd boven water hielden, mede dankzij een goede exportpositie, faalde Siemens hopeloos.

In 2009 wilde Loescher de groeistrategie een extra oppepper geven door te verklaren dat hij Siemens zou veranderen in de grootste groene infrastructuur reus van Duitsland. Hij zou zonne- en windenergie promoten en Siemens zou een partner voor bedrijven worden die geïnteresseerd waren om meer hernieuwbare energie te gebruiken.

In 2009 betaalde Loescher ruim $ 418 miljoen voor de aankoop van het Israëlische Solel Solar Systems en verhoogde hij het aandeel in de Italiaanse thermische zonnespecialist Archimede Zonne Energie tot 45 procent.

Groene Revolutie bij Siemens eindigt in een drama

In 2010, tijdens zijn eerste jaarlijkse algemene vergadering zei Loescher dat Siemens haar marketing inspanningen moest verbeteren. Hij droeg tijdens de vergadering een fel groene stropdas en riep op tot een ‘groene revolutie’. Dezelfde kreten die je Jan Rotmans ook vaak hoort roepen.

In juni van dit jaar sloot Siemens de zonne divisie nadat de divisie een verlies van meer dan 1 miljard euro aankondigde.

Ook de winddivisie zit in de gevarenhoek

Aanvankelijk draaide de winddivisie in 2011 goed, verantwoordelijk als ze was voor 83 procent van alle offshore windinstallaties, maar de afdeling ‘power transmissions’ moest in dat jaar een last van 682 miljoen euro nemen omdat Siemens er niet in slaagde op tijd diverse transformatorstations te bouwen die de door windmolens opgewekte spanning op het Duitse elektriciteitsnetwerk moesten zetten.
Naar verluidt draait de winddivisie ook met een gigantisch verlies wat geen prettig vooruitzicht is voor Typhoon Capital dat met 150 Siemens windturbines twee windparken boven Schiermonnikoog wil bouwen. Behalve Typhoon zullen ook financiers van dit project inmiddels met rode koontjes de gebeurtenissen bij Siemens volgen, want wat gebeurt en met de ruim 2 miljard euro investering als Siemens, net als de zonnedivisie, ook de winddivisie in de etalage zet?

Volgens mensen die bekend zijn met de materie zal Siemens binnenkort opnieuw een afboeking van meer dan 100 miljoen euro moeten doen om de kosten te dekken van defecte onshore windturbines.
Zoals enkele weken geleden bekend werd heeft Siemens in allerijl wereldwijd meer dan 700 onshore windturbines stil moeten zetten vanwege afgebroken bladen van de wieken.
In verband met deze problemen is de verantwoordelijk directeur van de winddivisie Felix Ferlemann inmiddels ontslagen.

Verder speelt de situatie dat er in de Duitse offshore windindustrie nog nauwelijks door banken en investeringsfondsen wordt geïnvesteerd.
Eén van de redenen van deze terughoudendheid is het feit dat Duitse windparken niet rendabel zijn ondanks de belofte van een rendement van 8 tot 12%.

De bouw van megawindmolens en dito wieken stuit bij analisten ook op weerstand. Diverse mechanische experts hebben deze plannen van Siemens, om bladen van meer dan 75 meter lang te bouwen als risicovol bestempeld.
Daar heeft deze website al eerder aandacht aan besteed: Siemens bouwt reuzenwindmolen

Al met al wordt verwacht dat ook deze megalomane plannen met hoge kosten te maken zullen krijgen.

De slachtoffers zijn de tienduizenden werknemers die hun baan inmiddels bij Siemens hebben verloren en de vele tienduizenden die hun baan nog gaan verliezen dankzij de ´Groene Revolutie´.