De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-207 Typhoon komt eindelijk met bankgarantie

Typhoon komt eindelijk met bankgarantie

Donderdag 1 augustus 2013

Typhoon Capital heeft gisteren op de valreep een bankgarantie gekregen, die nodig was om een forse subsidie voor een windpark op de Noordzee veilig te stellen. Als Typhoon het park niet of te laat bouwt, kan de Nederlandse Staat dankzij deze bankgarantie een bedrag van maximaal 40 miljoen Euro tegemoet zien. Dit laat een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken weten.

In ruil voor de garantie mag Typhoon twee jaar later beginnen aan het project dan aanvankelijk de bedoeling was. Uiterlijk in augustus 2015 gaat de bouw van beide Gemini windparken ten noorden van Schiermonnikoog nu van start.

De deadline voor de bankgarantie verliep vandaag. Met de deal is een juridisch conflict met de overheid van de baan. De minister heeft via de landsadvocaat de druk op Typhoon behoorlijk opgevoerd.

De garantie is verstrekt door één Nederlandse bank, waarvan de naam angstvallig geheim wordt gehouden. Typhoon wilde pas met de bankgarantie komen als de bouw van beide Gemini windparken later mocht starten. Als de bouw later dan deze maand was begonnen dan zou de subsidie van ruim 4.5 miljard Euro zijn vervallen. We zijn er echter van overtuigd dat de minister dit niet had laten gebeuren om zijn doelstellingen niet in de war te laten lopen. Dat er nu op het allerlaatste moment een Nederlandse bank is die garant staat voor de 40 miljoen mag een wonder genoemd worden. Hoeveel ´netwerken´ er aan vooraf is gegaan weten we niet, maar dat het heeft plaatsgevonden is duidelijk.

Het mag ook duidelijk zijn dat gezien de moeite die is gedaan en de tijd, meer dan 1 jaar, die het heeft gekost om die ´slechts´ 40 miljoen los te krijgen, het nog veel zwaarder zal zijn om de ruim 2 miljard Euro voor de bouw van beide Gemini windparken ergens te vinden. Banken en investeerders staan niet te dringen om het ex management van Econcern, dat Typhoon in feite is, nogmaals uit de brand te helpen.

Volgens Typhoon heeft het bedrijf veel vertraging opgelopen omdat vorig jaar een deel van het vergunningentraject moest worden overgedaan. In december van dit jaar hoopt Typhoon Offshore de ‘financial close’, het moment van tekenen van alle contracten, te bereiken voor de aanleg van het 55 km ten noorden van Schiermonnikoog gesitueerde Gemini-windpark.

Zie ook Ministerie van EL&I waarschuwt Typhoon Offshore

en

Typhoon op de rand van de afgrond? Ministerie schakelt landsadvocaat in

Voor wie ons Dossier Windenergie heeft gevolgd is de huidige ontwikkeling geen verrassing.

Deze geschiedenis is er één geworden van pappen en nathouden, tijd rekken en verhalen over financiers die er niet zijn.
Deze soap gaat voorlopig weer twee jaar verder.