De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-208 Duitse industrie krijgt minder korting op energieprijs

Duitse industrie krijgt minder korting op energieprijs

Donderdag 1 augustus 2013

De 200 grootste Duitse industriële bedrijven die waren vrijgesteld van allerlei duurzame energieheffingen moeten nu toch de beurs trekken. Ze gaan nu minimaal tien procent van de transportkosten gaan betalen als ze per jaar 10 gigawattuur of 8000 uur elektriciteit afnemen. Neemt een bedrijf gedurende minimaal 7000 uur elektriciteit af dan bedraagt de bijdrage voor de transportkosten twintig procent. Deze regeling geldt voor de gehele Duitse industrie.

Voor veel bedrijven betekent dit een stijging van de energiekosten met vele miljoenen euro’s.

De federale regering in Berlijn heeft dat gisteren onder juridische druk van de Europese Commissie besloten, die zoals bekend deze kortingen als ongeoorloofde staatssteun ziet. Zie link naar artikelen onderaan.

Inmiddels heeft de minister van Economie, Rösler, aangedrongen op een hervorming van alle wetten die betrekking hebben op hernieuwbare energiebronnen om de stijging van de elektriciteitsprijzen te beteugelen. Daarnaast heeft Rösler het kabinet voorgesteld om nieuwe energietechnologiën te ontwikkelen. De afgelopen zes jaar is het  bedrag dat hiervoor werd gebruikt gestegen van 399 miljoen Euro naar 708 miljoen Euro, maar de minister wil nu de zwaartepunten gaan verleggen naar energie-efficiëntie.

Verwacht wordt dat de energiebelastingen en duurzame heffingen die particuliere energiegebruikers niet of nauwelijks zullen dalen. Zelfs als alle bedrijven de volledige kosten van energietransport zouden betalen is het effect op de particuliere energieprijzen beperkt. Volgens berekeningen van het ministerie van Economische Zaken zou in dat geval de rekening voor particulieren met tien Euro per jaar zakken.

Wat wel vaststaat is dat de kosten voor transport van elektriciteit de komende jaren sterk zullen stijgen. De bouw van ongeveer 4000 km nieuwe hoogspanningslijnen van noord naar zuid Duitsland kost naar schatting tussen de 20 miljard en 40 miljard Euro. Die kosten zullen de bedrijven en particulieren moeten betalen. Deze kosten zijn nodig om de sterk fluctuerende wind- en zonneenergie op het net in te passen en een stabiel netwerk te behouden.

Zie ook ons artikel Energiewende in gevaar: ongeoorloofde staatssteun

en

Europees onderzoek naar Duitse staatssteun grootverbruikers elektriciteit