De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-210 Tsjechische regering stopt alle subsidies duurzame energie

Tsjechische regering stopt alle subsidies duurzame energie

Donderdag 1 augustus 2013

De Tsjechische regering heeft een wetsontwerp ingediend om alle subsidies voor duurzame energie aan het einde van dit jaar te stoppen. Het voorstel tot deze wet werd in een buitengewone ministerraad aangenomen en is aan het parlement aangeboden. Gezien de meerderheid die de huidige regering in het parlement heeft wordt aangenomen dat het wetsvoorstel zonder kleerscheuren zal passeren.

Subsidies voor hernieuwbare energiebronnen zijn er de afgelopen drie jaar de oorzaak van geweest dat de prijzen van energie voor de gebruikers sterk zijn gestegen. Premier Rusnok zei in een verklaring dat de stijgende financiële lasten voor de elektriciteitsverbruikers onaanvaardbaar zijn. Ze leven in onzekerheid over hoe de energieprijs in de toekomst steeds verder omhoog gaat. Met deze wet ontneemt de regering die onzekerheid.
Bovendien ondermijnt de steeds hogere energieprijs als gevolg van alle subsidies de concurrentiepositie van de bedrijven.

Alleen de projecten voor waterkracht, wind en biomassa, die dit jaar nog subsidie kregen toegewezen ontspringen de dans, mits hun energiecentrales voor het einde van 2014 klaar zijn en energie leveren.