De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-211 Canadees bedrijf koopt meerderheid grootste Nederlandse windmolenpark

Canadees bedrijf koopt meerderheid grootste Nederlandse windmolenpark

Vrijdag 2 augustus 2013

De Canadese producent van groene energie Northland Power neemt een meerderheidsbelang in het grootste Nederlandse windpark, dat op de Noordzee gebouwd moet gaan worden. Dat meldde Typhoon donderdagavond, de Amsterdamse investeringsmaatschappij die nu nog eigenaar is. Northland heeft de intentie om voor bijna 300 miljoen euro een belang te nemen van 55%. Siemens, dat 150 turbines gaat leveren, neemt een belang van 20%. De Nederlandse bouwer van het park, van Oord, neemt een belang van 10%, net als nutsbedrijf HVC uit Alkmaar.

Typhoon blijft voor 5% in het park zitten. Later dit jaar verwacht Typhoon ook de rest van de financiering rond te krijgen, waaronder een aanzienlijke banklening.

De totale investeringskosten bedragen 2,8 miljard euro.

Afgelopen woensdag kwam Typhoon op de valreep met een bankgarantie, die noodzakelijk was om een aanzienlijke subsidie voor het park veilig te stellen. De groene stroom die het park (Gemini) op termijn gaat leveren, kan een subsidie tegemoetzien van de Nederlandse overheid die maximaal € 4,5 mrd bedraagt over een periode van vijftien jaar. Het park gaat als het af is een aanzienlijke bijdrage leveren aan de groene doelstellingen van de Nederlandse overheid.

Typhoon zegt dat volgend jaar gestart wordt met de bouw van het park. In 2017 moet het af zijn.

De 150 windmolens hebben een capaciteit van 600 megawatt, genoeg om 700.000 huishoudens van stroom te voorzien.

Er is financieel nog niets rond, want pas eind dit jaar hoopt Typhoon nog ergens een banklening te krijgen…