De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-214 Amerikaans en Canadees schaliegas financiert Nederlands offshore windpark

Amerikaans en Canadees schaliegas financiert Nederlands offshore windpark

Dinsdag 6 augustus 2013

Het Canadese energiebedrijf Northland Power heeft sinds 1 augustus 2013 een optie op een 55% aandeel in beide Gemini windparken die op ongeveer 80 km ten noorden van Schiermonnikoog gebouwd moeten worden. Northland Power heeft in thuisland Canada een tiental energiecentrales in eigendom die gestookt worden met olie, aardgas, schaliegas, schalie olie en coal-bed methane. Ook behoren enkele windparken tot het eigendom alsmede een enkele op biomassa gestookte centrale. De nieuwste centrales worden gestookt met schaliegas. Daarbij worden met kolen gestookte centrales gesloten waarbij wordt gewezen op de lagere CO2 uitstoot van schaliegas.

Nauwelijks bekend is dat Northland Power via een keten van bedrijven ook nauw verbonden is met de schaliegas winning in de Rockey Mountains en andere staten in de VS en Canada en in Canada niet geheel onomstreden is. Zo wordt in een rapport ‘Roekeloos boren naar schaliegas’ van het Canadese Wilderness Committee en het Canadian Centre for Policy Alternatives, het energiebedrijf genoemd als één van de bedrijven die activiteiten op het gebied van schaliegas ontplooien.

De dochteronderneming van Northland Power, Northland Power Services is betrokken bij tientallen olie- en schaliegasboringen in Noord- en Zuid Dakota, Wyoming en Montana. Het bedrijf levert grote gasgeneratoren die op de diverse boorsites worden gebruikt, waarmee de energie wordt opgewekt die nodig is bij het boren.

We hebben de Nederlandse milieubeweging nog niet gehoord en zijn benieuwd of dit bedrijf Northland nog verdere stappen in Nederland op het gebied van boren naar schaliegas in petto heeft als een soort tegenprestatie dat ze Typhoon uit de brand hebben geholpen.