De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-218 RWE legt deel elektriciteitsproductie stil

RWE legt deel elektriciteitsproductie stil

Woensdag 14 augustus 2013

Het Duitse energieconcern RWE schroeft zijn elektriciteitsproductie in Duitsland en Nederland terug om de moeilijke marktomstandigheden in Europa te bestrijden. Die moeilijke omstandigheden worden voor het grootste deel veroorzaakt door de Duitse Energiewende waardoor op de markt de prijzen voor elektriciteit sterk gedaald zijn zonder dat de burgers er profijt van hebben.

Essent sluit in ieder geval zijn Moerdijk 2-centrale. Amper een jaar geleden werd deze 500 miljoen euro kostende, en als een van de ’schoonste gascentrales’ van Nederland gehypte stoom- en gasturbine, nog geopend. In totaal boekt de Duitse eigenaar van Essent, RWE, nog maar weer eens 800 miljoen euro op Nederland af. Terwijl Essent wèl 236.000 klanten weglokte bij de concurrentie.

De centrale had 25 jaar mee moeten gaan, maar draait nu al met verlies vanwege de goedkope Amerikaanse steenkool die op de Europese markt wordt gedumpt, en de rijkelijk gesubsidieerde Duitse zonne- en windstroom, die ons land vooral ’s zomers overspoelt. De relatief hoge gasprijs maakt dat gascentrales daardoor onrendabel zijn. De Amerikaanse kolen zijn zo goedkoop omdat de VS in hoog tempo bezig is zijn kolencentrales te sluiten en te vervangen door schaliegas gestookte centrales.

RWE vermindert zijn eigen productie in totaal met 3100 megawatt. Daarnaast worden contracten met diverse kolencentrales in Duitsland beëindigd en wordt de sluiting van andere faciliteiten overwogen. Door de sterke daling van de stroomprijs draaien veel centrales van RWE met verlies. De Nederlandse topman van het concern, Peter Terium, gaf vorige maand al aan dat verschillende krachtcentrales daarom zouden moeten worden stilgelegd.

De winst van de elektriciteitsdivisie ging afgelopen halfjaar met twee derde omlaag. RWE zag de totale winst met 19 procent stijgen tot 2 miljard euro. Dit kwam vooral door een schikking met Russische gasbedrijf Gazprom.

Volgens verwachting van financiële analisten in Duitsland hebben RWE en E.ON vanaf volgend jaar extra financiering nodig om de verliezen te kunnen compenseren. Sommige analisten spreken zelfs over een financieringsbehoefte van enkele miljarden euro’s per onderneming.