De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-219 Bel voor de laatste ronde luidt voor windmolenfabrikant BARD

Bel voor de laatste ronde luidt voor windmolenfabrikant BARD

Donderdag 15 augustus 2013

Voor windmolenbouwer BARD ziet de toekomst er somber uit. De productieafdelingen in Emden en Cuxhaven zijn al gesloten en gevreesd wordt dat na de bouw van het offshore windpark Bard Offshore 1 de Aziatische eigenaar de stekker er helemaal uit trekt omdat er geen vervolgopdrachten meer zijn.

Veel toeleveringsbedrijven in Noord Duitsland leggen de één na de ander het loodje met de failliete toeleverancier voor de windindustrie Siag Nordseewerke als treurig laatste voorbeeld hoe het op dit moment gesteld is in de Duitse offshore windsector. Inmiddels zijn duizenden medewerkers ontslagen en kenners verwachten dat de echte ontslaggolf nog moet komen, met de vrees dat meer dan tienduizend medewerkers moeten vrezen voor hun baan.

Grote energiereuzen als RWE en E.ON hebben plannen voor de bouw van meerdere offshore windparken al in de ijskast gezet en zoals het er nu uitziet zullen die plannen uiteindelijk helemaal niet meer uitgevoerd worden. Beide bedrijven moeten vele Gigawatts aan bestaande centrales sluiten omdat ze niet meer rendabel draaien, onder meer vanwege de grote aanvoer van Duitse windstroom.

Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan Bard Offshore 1. Naar verwachting wordt de bouw van dit windpark op 100 km ten noorden van het eiland Borkum de komende maand afgerond. Inmiddels draaien 70 van de 80 windmolens en voorzien daarmee in 75% van alle Duitse offshore windenergie.

Het eerste Duitse offshore windpark, gebouwd in 2010, Alpha Ventus, met 12 windmolens een kleintje, speelt nauwelijks een rol van betekenis bij de energievoorziening.

Het derde Duitse offshore windpark, Riffgat dat op 10 augustus officieel werd geopend, speelt nog helemaal geen rol van betekenis in de Duitse energievoorziening. De 30 windmolens draaien weliswaar, maar dat is slechts schone schijn. De molens die bij elkaar 108 Megawatt moeten opwekken en 120.000 huishoudens van stroom moeten voorzien als het waait, kosten op dit moment 20.000 liter dieselolie per maand omdat kabellegger TenneT de aansluitingen nog niet klaar heeft. De dieselolie is nodig om 30 dieselgeneratoren aan de praat te houden die op hun beurt de molens langzaam laten draaien om te voorkomen dat de lagers en andere draaibare delen door het zoute klimaat vastroesten.

Met het naderende faillissement van BARD is de Duitse offshore definitief ten dode opgeschreven en loopt de Duitse Energiewende een klap op die het niet meer te boven zal komen.

De regering Merkel is van plan na de verkiezingen op 22 september de subsidies  voor windenergie aanzienlijk naar beneden bij te stellen. Met dit gegeven in het vooruitzicht zullen banken helemaal niet meer in windenergie willen investeren.

Inmiddels gaat in Duitsland de bouw van meer dan 20 kolengestookte centrales in hoog tempo door. De CO2 uitstoot van deze centrales is 300 megaton per jaar. Dat is zes keer zoveel als Nederland in 2020 per jaar wil besparen.