De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-220 Duitse Energiewende op belangrijk keerpunt

Duitse Energiewende op belangrijk keerpunt

Donderdag 15 augustus 2013

Voor wie ons Dossier Windenergie, de Duitse Energiewende, de afgelopen twee jaar heeft gevolgd zal het geen verrassing zijn dat de Energiewende in een beslissende fase is gekomen.
De beslissende fase houdt in dat de Duitse regering de energiemaatschappijen E.ON en RWE zal vragen de nog draaiende kerncentrales open te houden.

De verschuiving in Duitsland naar groene energie is er de oorzaak van dat na kolen- en gascentrales nu ook de kerncentrales onrendabel zijn geworden.
E.ON en RWE hebben al aangekondigd dat ze verschillende kerncentrales in Beieren en Baden-Württemberg willen sluiten.
Sluiting van 5 kerncentrales in het gebied zou voor beide deelstaten niets minder dan een ramp zijn. De kerncentrales zijn onmisbaar voor de continuïteit van de elektriciteitsvoorziening in beide deelstaten.

“De Federale Regering zou in een zeer pijnlijke situatie belanden als ze de vroegtijdige ontmanteling van de kerncentrales wil verbieden,” zegt het hoofd van het Duitse Energie Agentschap.

De Federale Regering wilde uiterlijk in 2022 van kernenergie af, maar het zal waarschijnlijk veel eerder gebeuren als het aan E.ON en RWE ligt. Als redden wordt gegeven dat de werking van hun kerncentrales niet meer rendabel is vanwege de drastisch gedaalde elektriciteitsprijzen.

De groothandelsprijzen van elektriciteit zijn de afgelopen vier jaar gehalveerd. Dit is het gevolg van overcapaciteit op de elektriciteitsmarkt. Terwijl de vraag naar elektriciteit aanzienlijk is afgenomen als gevolg van de economische crisis in Europa is ere en grote overproductie geweest van hernieuwbare energie die met behulp van honderden miljarden euro’s subsidies is opgewekt.

Door de sterke daling van de groothandelsprijzen van elektriciteit hebben de CEO’s van E.ON en RWE deze week gezegd dat ze van plan zijn verscheidene gas- en kolencentrales aft e sluiten. De CEO van RWE, Peter Terium verwoordde het als volgt: “ De opwekking van energie met conventionele centrales verkeert in een diepe crisis. Het laten werken van veel elektriciteitscentrales is een sterk verliesgevende zaak geworden. Zelfs onze kerncentrales zijn niet meer winstgevend.”

Terwijl E.ON en RWE met de Duitse overheid in onderhandeling zijn op het in de mottenballen leggen, sluiten of geheel ontmantelen van meerder kolen- en gasgestookte centrales is de situatie op de Duitse elektriciteitsmarkt de laatste maanden in hoog tempo verslechterd.
Zelfs de goedkope bruinkool- en kerncentrales zitten nu aan de grens wat betreft hun efficiëntie of zelfs al daarbuiten.
Vattenfall, het Zweedse energiebedrijf dat in Duitsland grote bruinkool gestookte elektriciteitscentrales opereert heeft aangekondigd zich helemaal uit Duitsland terug te trekken.

De CFO van RWE heeft voor alle centrales een individuele beoordeling gemaakt of het de moeite waard is om centrales in de mottenballen te leggen of ze geheel te ontmantelen. RWE heeft na die beoordeling 3 bruinkoolcentrales in een gebied rond Keulen op de lijst gezet van centrales met slechte efficiëntie.

Nu de groothandelsprijzen steeds verder zakken komen zelfs de goedkope producerende kerncentrales in de gevarenzone.
Volgens betrouwbare bronnen bij het Duitse Energie Agentschap hebben kerncentrales normal gesproken een beurskoers van 25 tot 30 euro per megawattuur nodig om volledig alle kosten te dekken.
Echter, de recente introductie van accijnzen op brandstoffen belast de kerncentrales met extra kosten van 15 euro per megawattuur. Vandaag de dag zou een koers van 40 euro per megawattuur nodig zijn om de kerncentrales rendabel te opereren.

De ontmanteling van kerncentrales, de ruggegraat van het Duitse energiesysteem vanwege economische redenen vormt een grote bedreiging voor de stabiliteit van het complete Duitse energiesysteem en zeker voor de complete elektriciteitsvoorziening in Beieren en Baden-Würrtemberg.

De Federale Regering zou in de zeer pijnlijke situatie komen om de ontmanteling van de kerncentrales te verbieden, zei het hoofd van het Duitse Energie Agentschap (Dena).

Ondanks de steeds lagere groothandelsprijs van elektriciteit blijft de prijs voor de Duitse huishoudens verder stijgen als gevolg van stijgende energieheffingen.

Voorbeeldfunctie

Nederland ziet Duitsland als het voorbeeldland op energiegebied. We weten nu in ieder geval welke kant het met de energievoorziening in Nederland op gaat als dit Duitse energiebeleid gevolgd wordt.

De bouw van beide Gemini windparken zal wat dat betreft voor een complete chaos op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk gaan zorgen.

Steeds meer Nederlandse en Duitse energiecentrales sluiten. Wie wekt de stoom op als het windstil is?

Nederland staat net als Duitsland op een tweesprong van wegen, kiezen we voor een betrouwbare energievoorziening met betrouwbare energiecentrales die welvaart hebben gebracht of kiezen we voor een onbetrouwbaar energiesysteem dat afhankelijk is van de elementen en dat ons land niets dan ellende zal brengen waarbij bedrijven vertrekken en de huishoudens de rekening gepresenteerd krijgen in de vorm van een maandelijkse energieheffing van 100 euro die aanzienlijk minder koopkracht betekent, als gevolg van de lagere koopkracht een sterk stijgende werkloosheid naar meer dan 1 miljoen werklozen. Een nog nooit vertoond cijfer in de afgelopen 60 jaar.