De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-223 Visserijoorlog om Belgische windmolens

Visserijoorlog om Belgische windmolens

Donderdag 22 augustus 2013

Er dreigt een visserijoorlog tussen ons land en België, omdat Nederlandse vissers hun netten uitgooien op de visrijke maar levensgevaarlijke gronden tussen de windturbines voor de Vlaamse Noordzeekust.

Om escalatie te voorkomen, hebben de kustwacht en de Belgische windmolenparken Noordzeeminister Johan Vande Lanotte ingeschakeld die mogelijk contact gaat opnemen met zijn Nederlandse collega Dijksma. Er geldt een veiligheidszone rond de Belgische windmolenparken, maar de Nederlandse vissersschepen trekken zich er niets van aan.

„De kustwacht heeft al heel wat instructies gegeven om weg te gaan”, aldus een woordvoerster van windmolenparkheerder Belwind. Het wordt echter genegeerd. „Maar de nummers van de boten zijn genoteerd.” Ook zijn er tegen Nederlandse indringers processen-verbaal opgemaakt.

„Het is echt levensgevaarlijk om daar te vissen”, aldus de woordvoerster. „De funderingen van de molens lopen door tot op de bodem en er liggen daar overal kabels.”
Het water rond de windturbines is zeer rijk aan flora en fauna, omdat er weinig wordt gevaren.

Het geschil zal wel weer met een sisser aflopen, maar het geeft aan welke problemen offshore windparken kunnen veroorzaken als je daar al generaties lang vist en van de één op de andere dag er 30 km² visgebied wordt afgesloten.