De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-227 Schaliegas goed voor de Nederlandse economie

Schaliegas goed voor de Nederlandse economie

Zaterdag 24 augustus 2013

Nederland moet de voordelen van boren naar schaliegas niet uit het oog verliezen. Dat maakt minister Kamp (Economische Zaken) duidelijk, nu een rapport aangeeft dat deze energiewinning zonder risico’s kan.

Het vele geld dat er met het boren kan worden verdiend is niet voor de poes, benadrukt de bewindsman. „Als je op een verantwoorde manier gas uit de grond kunt halen en je kunt de bevolking daarvan laten profiteren, dan moet je het zeker niet laten om het op z’n minst te overwegen”, zegt Kamp. Eerdere schattingen gingen uit van een mogelijke opbrengst van 20 tot 30 miljard euro, maar volgens kennisinstituut TNO zit er in de Nederlandse bodem voor 50 miljard tot 125 miljard aan mogelijk winbaar schaliegas.

Bewoners rond de drie plekken waar mogelijk op proef wordt geboord naar schaliegas, Boxtel, Haaren en Luttelgeest, moeten nog even geduld hebben. Volgende week maakt het kabinet duidelijk hoe het tegen het advies over schaliegas aankijkt. Er is volgens premier Rutte nog niet besloten of en waar er geboord gaat worden.

In de Tweede Kamer tekent zich al een meerderheid af voor proefboren naar schaliegas, al verbinden de partijen er wel strenge voorwaarden aan. Zo wil D66 eerst in kaart hebben welke voorwaarden en kosten er aan zijn verbonden om in Nederland schoon en veilig gas te winnen. „En wat is het rendement voor Nederland dan nog?” vraagt Kamerlid Van Veldhoven zich af.

Dat Milieudefensie het positieve advies over het boren naar schaliegas broddelwerk noemt, bevreemdt Kamp. „Wie nu al een conclusie trekt zonder dat hij het onderzoek kent, is op z’n minst wat vroeg.”

Rijkscoördinatieregeling

Gemeenten kunnen dwarsliggen bij het verlenen van de omgevingsvergunning, die nodig is naast de opsporingsvergunning die het Rijk afgeeft.
Het Rijk kan gemeenten uiteindelijk buitenspel zetten met de zogeheten Rijkscoördinatieregeling, zegt advocate Michelle de Rijke van kantoor Bird & Bird. Dat is een regeling die bedoeld is om bij belangrijke infrastructurele projecten de vergunningverlening te versnellen.

‘Economische zaken heeft in 2011 al laten weten dat deze regeling voor schaliegaswinning kan worden ingezet.’

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Mevrouw van Veldhoven doet een beetje onnozel. Ze wil weten wat de kosten en het rendement voor Nederland zijn als er naar schaliegas geboord gaat worden.

Ze weet als geen ander dat de kosten en risico’s bij de boormaatschappij liggen en dat het de Staat geen cent kost.

We vragen ons af waarom mevrouw van Veldhoven dezelfde vragen over de kosten en rendement voor de Staat niet stelt als het om windmolens gaat.
Daarbij gaat het om tientallen miljarden aan gemeenschapsgeld.

Hoe zit dat mevrouw van Veldhoven? Een beetje selectief verontwaardigd?

Zie ook ons Dossier Schaliegas