De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-230 Brabant verklaart zich schaliegasvrij

Brabant verklaart zich schaliegasvrij

Dinsdag 27 augustus 2013

De provincie Noord-Brabant zal zich op korte termijn schaliegasvrij verklaren.  Uit een rondgang blijkt dat een initiatief van coalitiepartij CDA om de provincie helemaal als boorvrije zone aan te merken, steun krijgt van een meerderheid binnen Provinciale Staten. De PvdA, SP en GroenLinks in Brabant sluiten zich aan bij het initiatief.

De PvdA in Provinciale Staten noemt het een heel goed initiatief. Hoewel fractievoorzitter Henk Leenders vraagt of het juridisch kan, noemt hij het een sterk signaal aan Den Haag. In de Tweede Kamer heeft de PvdA nog geen standpunt ingenomen. ”Maar wij maken onze eigen afweging”, zegt Leenders.

”We hoeven niet machteloos toe te kijken”, reageerde SP-fractievoorzitter Nico Heijmans.

Tegenstem

De VVD in Brabant kondigde dinsdag direct een tegenstem aan. Fractievoorzitter Mieke Geeraedts meent dat er proefboringen moeten komen als dat veilig kan om het potentieel van schaliegas te kunnen bepalen.

Het CDA-initiatief noemt ze pure symboolpolitiek en verkiezingsretoriek. Ze heeft niet de illusie dat de provincie of gemeenten beslissingen van minister Henk Kamp (Economische Zaken) kunnen blokkeren.

Volgens een recent, ongevraagd advies van de Provinciale Omgevingscommissie kan de provinciale milieuverordening uitkomst bieden voor boorvrije zones.