De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-231 Voorstanders schaliegas roeren zich in debat

Voorstanders schaliegas roeren zich in debat

Woensdag 28 augustus 2013

Voorstanders van proefboringen naar schaliegas roeren zich. TNO en grootverbruikers van energie willen dat er een proefboring komt. Een boring moet duidelijk maken of en hoeveel schaliegas in de Nederlandse bodem zit en of het economisch winbaar is.

Directeur Hans Grünfeld van VEMW, de belangenclub van grootverbruikers van energie, vindt dat er een eind moet komen ‘aan de angstbeelden die tegenstanders van schaliegas verspreiden’. In een recent artikel in het economenvakblad ESB staat dat productie van schaliegas in Europa niet zal leiden tot een ‘schaliegasrevolutie’.

Proefboring
Volgens René Peters, directeur gastechnologie van TNO, is nut en noodzaak van schaliegas pas duidelijk na een proefboring. De olie- en gasproducenten, verenigd in Nogepa, zeggen in een brief aan minister Kamp van Economische Zaken dat ze kunnen zorgen voor een transparant stappenplan waardoor het maatschappelijk draagvlak voor proefboringen wordt vergroot.

Grünfeld zegt dat schaliegas van belang kan zijn bij de productie van plastics door de chemische industrie en als brandstof voor de industrie. “Het Nederlandse bedrijf Avantium, dat biologisch afbreekbare flessen voor Coca Cola maakt, overweegt een proeffabriek in de Verenigde Staten te bouwen in plaats van in Nederland, omdat het gas daar veel goedkoper is.” De schatkist, aldus Grünfeld, vaart dankzij heffingen en accijnzen wel bij schaliegas.

Een land dat voor Greenpeace en Groen Links tirannen zwicht, zal elektriciteit verliezen, dan dooft het licht….