De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-235 Hydraulic Fracturing bij gasboringen in Nederland

Hydraulic Fracturing bij gasboringen in Nederland

Zaterdag 31 augustus 2013

Wie onze website volgt zal het niet ontgaan zijn dat we twee jaar geleden al schreven dat van hydraulic fracturing ook in Nederland gebruik wordt gemaakt. Zelfs in de buurt van Boxtel.
Nu staat Brabant ineens op z’n kop nadat gisteren bekend werd dat van ‘fracken’ al jaren in Brabant gebruik wordt gemaakt. Voor wie dat nieuws twee jaar geleden gemist heeft, het stond gewoon op de website van de Nederlandse Aardolie Maatschappij.

Bij gasboringen in Waalwijk is in het verleden gebruik gemaakt van de nu omstreden techniek van het ‘fracken’, het breken van steenlagen. Dat blijkt uit informatie die B en W van Waalwijk vorig jaar aan de gemeenteraad verstrekte.

Het fracken is nu in opspraak omdat de techniek wordt gebruikt voor het winnen van schaliegas. Daarbij worden diepe steenlagen gebroken door er water, zand en chemicaliën in te spuiten. Dezelfde techniek blijkt de afgelopen 14 jaar ook in Waalwijk gebruikt te zijn, in een gebied waar ook drinkwater wordt gewonnen.

Alarmbellen
Karel Burger-Dirven van de VVD-fractie in Provinciale Staten stelde er gisteren, vrijdag 30 augustus vragen over aan provinciebestuurder Johan van den Hout. Hij vraagt zich af waarom de provincie hiervan nooit melding heeft gemaakt. “Alle alarmbellen hadden af moeten gaan,” zegt hij.

Geen vervuiling

Uit de informatie van de gemeente Waalwijk blijkt dat het fracken met chemicaliën niet tot vervuiling van het grondwater heeft geleid, ook niet ruim tien jaar na dato. “Wij kunnen geen enkele aanleiding vinden te veronderstellen, dat er gevaar voor de volksgezondheid bestaat”, aldus B en W in de brief aan de gemeenteraad.

Drinkwater
Dat is opvallende informatie in het licht van de discussie die nu gevoerd wordt over proefboringen naar schaliegas in Boxtel en Haren. De tegenstanders van schaliegaswinning vrezen dat de chemicaliën die gebruikt worden voor het fracken het grondwater zou kunnen vervuilen, dat daarmee ongeschikt wordt als drinkwater.

Het bedrijf Northern Petroleum wint al sinds 1991 gas in Waalwijk, Loon op Zand en Wijk en Aalburg. De diepte van de putten is een kleine drie kilometer.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

Het komt ons voor dat de leden van Provinciale Staten van Brabant te druk met zichzelf bezig zijn en te beroerd zijn zich te verdiepen in het echte nieuws.
Zoals ons artikel van twee jaar geleden op onze oude website: Is boren naar schaliegas nu werkelijk zo gevaarlijk?

Beste leden van Provinciale Staten van Brabant. U hebt het onderstaande artikel ook wellicht gemist:

Schaliegas, media en de leugens van Milieudefensie

Het is u aan te bevelen zich te verdiepen wat er werkelijk met schaliegas aan de hand is alvorens u verbijsterd, geschokt en verbaasd vragen gaat stellen.