De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-236 Duitse stroomprijs stijgt tot ongekende hoogte

Duitse stroomprijs stijgt tot ongekende hoogte

Zondag 1 september 2013

De Duitse stroomprijs, de op één na hoogste in Europa na Denemarken, gaat in januari a.s. verder omhoog om de opwekking van zon- en windenergie te kunnen betalen. Volgens berekeningen van het Duitse blad Der Spiegel zal de eco-stroomtoeslag op 1 januari met 20% stijgen naar ruim 6,5 eurocent per kilowattuur. Bovendien stijgen de kosten om het Duitse elektriciteitsnetwerk te moderniseren met naar schatting 0,4 eurocent per kilowattuur.

Donderdag 5 september bespreekt de regering de eco-stroomtoeslag, maar vanuit diverse politieke partijen wordt inmiddels stevig oppositie gevoerd tegen de alsmaar stijgende stroomprijzen die er inmiddels voor gezorgd hebben dat er op dit moment meer dan 800.000 Duitse huishoudens van energie zijn afgesloten omdat ze de maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

Elk jaar moet het gebruik van de ecostroom toenemen, zo luiden de plannen van de regering, waarbij over zeven jaar 35% van alle stroom niet meer uit fossiele brandstoffen komt.

Met de Duitse verkiezingen op 22 september a.s. in aantocht is de energienota een zeldzaam besproken onderwerp, maar de tegenstanders, waaronder regeringspartij SPD beginnen zich te roeren.

SPD leider Sigmar Gabriel is tegen een versnelde bouw van zonne- en windparken. De stelling `hoe meer duurzame energie hoe beter´, is verkeerd en moeten we verlaten.

Gabriel wil een verandering van de Erneuerbare-Energien-Gesetz (EEG) die regelt dat wind- en zonnestroom met voorrang op het elektriciteitsnetwerk gezet mogen worden en het feed-in tarief voor groene stroom regelt.
“De EEG wet was destijds een goede wet” zegt Gabriel, “maar het wordt nu een obstakel voor de toekomst.”
Hij stelt voor de extreem hoge kosten voor de bouw van offshore windparken nu via de algemene belastingmiddelen te financieren. Ook de recente plannen voor uitbreiding van offshore windparken zijn volgens de SPD leider “zeer onrealistisch”

Gabriel maakte duidelijk dat hij ook het komende decennium weer inzet op fossiele energie.

“Je kunt niet tegelijkertijd kernenergie en steenkool buitensluiten. Daarnaast zijn nieuwe gasgestookte centrales hard nodig.”

Ook de fractieleider van de FDP in het Duitse parlement roert zich. Zijn uitspraak: “We moeten een einde maken aan de lange termijn subsidies voor zon- en windenergie”, zet druk op de verkiezingen.

Banken en financiers in Duitsland zijn blij met de duidelijke politieke uitspraken. Ze zullen nu in geen geval nog 1 euro in Duitse windparken investeren.

De Nederlandse regering kijkt met natte ogen naar het zogenaamde Duitse succesnummer dat Energiewende heet, maar in feite, gezien de uitspraken van twee belangrijke politici, een complete mislukking is geworden en een rem op de toekomstige economische groei is.