De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-241 Eerste deuk in energieakkoord al geslagen

Eerste deuk in energieakkoord al geslagen

Vrijdag 6 september 2013

Nog voordat de inkt onder het vanmiddag getekende energieakkoord droog is, is de eerste deuk al in het akkoord geslagen. Energiemaatschappij Delta in Zeeland kan om financiële redenen zijn kolencentrale niet sluiten. Het bedrijf is bezig bijna 1 miljard euro bij elkaar te schrapen om biomassa mee te stoken. Het openblijven van de kolencentrale is van cruciaal belang voor het voortbestaan van het hele bedrijf.

In het energieakkoord is afgesproken dat vijf oude kolencentrales uiterlijk in 2016 dicht gaan. Daaronder valt ook de EPZ-centrale van Delta in Borssele. Daarmee pakt het energieakkoord negatief uit voor Delta. Een woordvoerder van Delta vatte het alsvolgt samen: Wij verliezen alleen, terwijl andere partijen er beter van worden.

Delta wil daarom ‘op een of andere manier’ gecompenseerd worden. ‘Iedereen snapt dat wij op een bepaalde manier gecompenseerd moeten worden,’ zegt de woordvoerder.

Mocht er geen compensatie komen, dan houdt Delta de mogelijkheid open om de kolencentrale langer in bedrijf te houden. Daartoe zou het bedrijf zich moeten terugtrekken uit de branchevereniging voor energiebedrijven Energie-Nederland, een van de belangrijkste ondertekenaars van het energieakkoord. De woordvoerder van Delta bevestigt dat dit tot de mogelijkheden behoort.

Delta gaat door mislukte avonturen met biodiesel en zonnecellen gebukt onder een zware schuldenlast. De provincie Zeeland presenteerde afgelopen woensdag haar toekomstvisie op het aandeelhouderschap. De Gedeputeerde Staten van Zeeland riepen daarin op tot een onderzoek naar de mogelijke verkoop van de commerciële activiteiten.

De provincie is duidelijk: De gehele onderneming is kwetsbaar indien één van de huidige onderdelen uit de groep zou wegvallen.

Dit voorjaar werd bekend dat de energietak van Delta verlieslatend is, met name doordat de gascentrales net als bij andere energiebedrijven het slecht doen. Concurrenten Nuon en Essent hebben recentelijk forse afboekingen gedaan op hun productiepark. ‘De kolencentrale doet het juist goed’, zegt de woordvoerder van Delta. ‘Dat komt door de goedkope kolen die uit de verenigde Staten komen.’

De redactie van Fibronot verwacht dat Delta zeker niet de laatste zal zijn die zich uit het akkoord zal terugtrekken.