De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-248 PvdA: geen proefboringen naar schaliegas

PvdA: geen proefboringen naar schaliegas

Donderdag 12 september 2013

De PvdA in de Tweede Kamer zet een streep door proefboringen naar schaliegas. “Het recente onderzoek van Witteveen+Bos naar de risico’s van schaliegaswinning heeft ons in het geheel niet overtuigd dat het schoon en veilig kan. Op basis van dit rapport zullen wij niet instemmen met proefboringen”, zegt PvdA-Kamerlid Jan Vos. Witteveen+Bos concludeerde dat de risico’s ‘beheersbaar’ zijn.

Zonder steun van de PvdA is er geen meerderheid in de Tweede Kamer. Alleen coalitiepartij VVD is voorstander.

Vos voorziet geen conflict met zijn coalitiepartner. “Over schaliegas staat niets in het regeerakkoord.”

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) is voorstander van proefboringen ‘als dit op een verantwoorde manier kan’. Het kabinet wil in oktober een definitief besluit nemen, nadat de commissie voor de milieueffectrapportage haar oordeel heeft gegeven over het rapport Witteveen+Bos.

In plaats van de komende 15 jaar 100 miljard te verdienen aan schaliegas geeft Nederland in dezelfde periode liever 80 miljard uit aan windmolensubsidies wat een nationale verarming zonder weerga zal veroorzaken, een uittocht van industriële bedrijven omdat hun energierekening meer dan 50% van hun hele bedrijfsomzet uitmaakt, 1 miljoen werklozen en voor ieder huishouden een verrassing in petto, 1200 euro per jaar bovenop de energierekening.

In een verklaring naar aanleiding van het bovenstaande bericht zegt Kamerlid Vos vandaag dat zijn fractie nog niets heeft besloten.

Over ALDEL bijvoorbeeld hebben we al eerder geschreven. Het bedrijf kan de energierekening nauwelijks meer voldoen en roept al meer dan een jaar om hulp.

800 banen staan inmiddels op de tocht

Werknemers van aluminiumfabriek Aldel in Delfzijl willen dat er snel een financiële regeling komt voor de hoge energierekeningen van hun bedrijf. Dat is nodig, zeggen de vakbonden FNV Metaal en CNV Vakmensen, om ruim achthonderd banen te behouden.

De werknemers hebben gisterenmiddag hun eis kracht bijgezet met een protesttocht naar het provinciehuis in Groningen.

Hoge prijs

Voor de productie van aluminium is veel elektriciteit nodig. De prijs van elektriciteit is voor Aldel in Nederland veel hoger dan voor aluminiumsmelters in Duitsland. Die krijgen subsidies en vrijstellingen.

Minister Kamp heeft laten weten te werken aan een regeling voor het verlagen van de transportkosten voor energie-intensieve bedrijven met 50% .  Maar dat wordt door de EC als ongeoorloofde staatssteun opgevat.
Daarnaast krijgt Aldel een deel van de opgelegde CO2-heffingen terug.

Eerder deze week bleek echter dat het vanwege Europese regels niet mogelijk is om korting op grenstoeslag op goedkopere stroom uit Duitsland te verlenen.

Met een faillissement zouden volgens de vakbonden 460 banen bij Aldel verdwijnen en bij toeleveranciers nog eens 400 banen.

Zie ook: Duurzaam energiebeleid Rutte II desastreus voor werkgelegenheid