De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-249 PGGM belegt in gasnetwerk in de Noordzee

PGGM belegt in gasnetwerk in de Noordzee

Donderdag 12 september 2013

Na het mislukte windmolenavontuur in Mexico waar PGGM naar schatting 250 tot 300 miljoen euro verloor gaat de pensioenuitvoerder zich nu op gasleidingen in de Noordzee richten. PGGM neemt namelijk een groot belang in Nogat, een pijpleidingsysteem op de bodem van de Noordzee. De vermogensbeheerder wordt eigenaar van een derde van de onderneming die gas naar Nederland transporteert. Dat maakte PGGM vandaag bekend.

Een woordvoerder van PGGM benadrukt dat dit een goede belegging is waar PGGM voor lange tijd in gaat zitten.

,,De opbrengsten zijn stabiel en worden elk jaar op inflatie gecorrigeerd. Dat is handig want de pensioenen die wij moeten uitkeren, kennen ook een inflatiecorrectie.” Aldus de woordvoerder.

Politici en het bedrijfsleven roepen pensioenfondsen al geruime tijd op meer geld in de Nederlandse economie te beleggen. De PGGM-woordvoerder  benadrukt niettemin dat bij het besluit goed naar alle baten en risico’s is gekeken.

Het Nogat leidingwerk

Het netwerk van Nogat

NOGAT B.V. (Northern Offshore Gas Transport) transporteert sinds 1992 aardgas vanuit verschillende locaties in het Nederlandse deel van de Noordzee, via een eigen onderzees pijpleidingsysteem, naar het onshore gasbehandelingsstation in Den Helder. Het pijpleidingsysteem loopt vanaf productieplatform F3-FB in blok F3 via een 24” pijpleiding naar platform L2-FA in blok L2 blok. Van daar wordt het aardgas verder getransporteerd via een 36” pijpleiding naar het gasbehandelingsstation in Den Helder, alwaar het gas op specificatie wordt gebracht.

Het pijpleidingsysteem op het Deens continentaal plat is via de Tyra West – F3 pijpleiding aangesloten op de NOGAT pijpleiding. Deze 100-kilometer lange onderzeese aardgaspijpleiding verbindt het Deens continentaal plat met het Nederlands continentaal plat en vergemakkelijkt zo de export van Deens gas naar Noordwest-Europa.

Ook het pijpleidingsysteem op het Duits continentaal plat is verbonden met het NOGAT pijpleidingsysteem en wel door de A6-F3 aansluiting. Deze 20“ onderzeese pijpleiding heeft een totale lengte van 118 kilometer.

(bron: Nogat website)