De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-250 Brabants verbod schaliegas niet waterdicht

Brabants verbod schaliegas niet waterdicht

Donderdag 12 september 2013

De provincie Noord-Brabant heeft juridische mogelijkheden om schaliegaswinning te verbieden maar een verbod houdt geen stand als minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn doorzettingsmacht gebruikt. SP-gedeputeerde Johan van den Hout schrijft dat vandaag aan Provinciale Staten die van de hele provincie een boorvrije zone willen maken.

„Het effect van een verbod is dat de minister de provincie nadrukkelijker terzijde moet schuiven naarmate het verbod explicieter is vastgelegd”, concludeert de gedeputeerde. Er kan volgens hem bijvoorbeeld een belangrijk politiek signaal worden gegeven door een specifiek verbod op schaliegaswinning op te nemen in de Provinciale Milieuverordening. Vermoedelijk beslissen Provinciale Staten volgende week over een verbod.

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer ontkende donderdag berichten dat zij definitief tegen proefboringen naar schaliegas is. „Op basis van de huidige informatie is de PvdA niet overtuigd om in te kunnen stemmen met boren naar schaliegas, maar eerst vindt nog een hoorzitting plaats en komt er een rapport naar de milieueffecten. Pas daarna zal de PvdA-fractie een definitief besluit nemen”, aldus een woordvoerster. De regeringspartij is al geruime tijd zeer kritisch over proefboringen.