De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-255 Flevoland: “Geen verbod op schaliegas”

Flevoland: “Geen verbod op schaliegas”

Woensdag 18 september 2013

De provincie Flevoland gaat geen verbod instellen om naar schaliegas te boren. Dit zegt gedeputeerde Jaap Lodders (VVD) van de provincie Flevoland. Hiermee neemt Flevoland afstand van de lijn die de provincie Noord-Brabant, die een verbod wil laten instellen.

“Overheid is geen actiegroep”

Lodders deed zijn uitspraken in het programma ‘Over Flevoland Gesproken’. Volgens hem moet een overheid zich niet manifesteren als een actiegroep. De discussie moet op basis van argumenten gevoerd worden. De provincie en de gemeente Noordoostpolder zijn tégen proefboringen in Luttelgeest en Marknesse en dringen aan op meer onderzoek naar de specifieke situatie in Flevoland.

“Brabants verbod niet waterdicht”

Eerder bleek dat het Brabantse verbod van schaliegas juridisch niet waterdicht is. SP-gedeputeerde Johan van den Hout schrijft aan de Provinciale Staten die van de hele provincie een boorvrije zone willen maken: “Het effect van een verbod is dat de minister de provincie nadrukkelijker terzijde moet schuiven naarmate het verbod explicieter is vastgelegd”. Volgens Van den Hout is het effectiever om een specifiek verbod op schaliegaswinning op te nemen in de Provinciale Milieuverordening.De Provinciale Staten moeten overigens volgende week nog beslissen over een verbod.
In Brabant hebben zich al verschillende grote en kleine gemeenten schaliegasvrij verklaard. In de gemeente Boxtel, waar verschillende proefboringen moeten gaan plaatsvinden, is de coalitie zelfs gevallen vanwege het ‘schaliegasdebacle’.

“Proefboringen nodig”

De Rijksoverheid stuurt bij monde van minister Kamp ook aan op proefboringen. ‘Aardgas is de belangrijkste energiebron in Nederland, 98 procent van alle huishoudens gebruikt het. Uit het onderzoeksrapport van Wittenveen + Bos blijkt nu dat de risico’s van opsporing en winning van schaliegas met de huidige wet- en regelgeving goed te ondervangen zijn,’ aldus Kamp. ‘Om de potentiële betekenis van schaliegas voor de Nederlandse economie vast te kunnen stellen, zijn uiteindelijk proefboringen nodig.’

Proefboorgebieden Cuandrilla

In oktober 2009 verkreeg Cuadrilla Resources een opsporingsvergunning voor concessiegebieden in Brabant en de Noordoostpolder. Cuandrilla heeft de volgende gebieden op het oog om te gaan boren:

Concessies Cuadrilla