De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-256 Kabinet stelt besluit proefboringen schaliegas uit

Kabinet stelt besluit proefboringen schaliegas uit

Woensdag 18 september 2013

Het kabinet wil opnieuw lokatieonderzoek doen naar proefboringen naar schaliegas. Hierdoor zal het mogelijk nog jaren duren voordat er eventueel geboord gaat worden. Dat heeft minister Henk Kamp (Economische Zaken) vanavond in een brief aan de Tweede Kamer bekend gemaakt. Vorige maand zei minister Kamp nog dat uit onderzoek was gebleken dat er veilig naar schaliegas geboord kan worden.

Bij coalitiepartner PvdA is echter veel weerstand tegen de plannen en ook op lokaal niveau wordt al actiegevoerd.

Brabant en de Noordoostpolder waren aanvankelijk aangewezen als mogelijke locaties voor proefboringen. In het nieuwe onderzoek zullen ook andere locaties bekeken worden.

Er komt een onderzoek naar alle locaties in Nederland waar proefboringen naar schaliegas kunnen plaatsvinden. Dat zal ongeveer 1,5 jaar in beslag nemen. Pas daarna zal het kabinet een besluit nemen of er proefboringen naar schaliegas komen.

Locaties

“Door vooraf op basis van een uitvoerige studie in kaart te brengen welke locaties op nationaal niveau potentieel geschikt zijn, kan de rijksoverheid meer sturing geven aan de ruimtelijke ontwikkeling”, schrijft Kamp in zijn brief.

Hij heeft daarom opdracht gegeven een zogeheten structuurvisie te laten opstellen. “Hierin wordt onderzocht welke locaties in het land het meest geëigend zijn voor eventuele proefboringen.”

Eerdere prognose

In de eerdere prognose zou op zijn vroegst medio 2014 geboord kunnen worden. De Tweede Kamer en het lokale bestuur zou in alle trajecten van het besluit worden betrokken, zegde Kamp in augustus al toe. Ook zou locatiespecifiek nader onderzoek worden gedaan.

Eerder dit jaar nam het PvdA-congres een motie aan om geen schaliegasboringen toe te staan. De fractie, waaronder partijleider Diederik Samsom, zei vervolgens dat de PvdA alleen instemt als de boringen schoon en veilig kunnen.

Opmerking van de redactie van Fibronot.nl

De redactie van Fibronot.nl schreef twee jaar geleden in een artikel op vrijdag 7 oktober 2011 het volgende:

Nu naar schaliegas boren of nog even uitstellen?

Toch kan de vraag worden gesteld of het niet verstandiger is het schaliegas nog een paar decennia in de grond te laten zitten, tot het echt wat waard is en de winningsmethodes beter zijn.

Dat heeft drie voordelen:

1. Er is nu geen gasprobleem, de opbrengst is over 20 of 30 jaar véél hoger
2. De winning vraagt elke kilometer een nieuwe boorput, dat is in het huidige Nederland landschappelijk en qua onteigening een probleem
3. Bij betere wintechniek kun je waarschijnlijk veel meer gas uit de grond halen. Eenmaal met de huidige technologie gefract, is het (vooralsnog) niet mogelijk het een tweede keer beter te doen.

Overigens kan het geen kwaad om door middel van proefboringen de boortechniek onder de knie te krijgen en als er inderdaad een aantoonbare hoeveelheid schaliegas wordt aangetroffen nog een aantal jaren te wachten met grootschalige winning tot de boortechnieken verbeterd zijn en de gasopbrengst groter wordt.