De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-263 Streep door biogasproject ZLTO en Desso

Streep door biogasproject ZLTO en Desso

Woensdag 25 september 2013

Tapijtfabrikant Desso en landbouwcoöperatie ZLTO hebben hun plannen voor een mestverwerkingsinstallatie inclusief een biovergister op het bedrijventerrein Ecopark in Waalwijk afgeblazen.

Volgens de twee initiatiefnemers is het project financieel onhaalbaar. Bij het uitwerken van beoogde scenario’s bleek dat de energieopbrengsten lager zullen zijn en de initiële kosten hoger uitvallen. Daarom is op basis van deze calculaties besloten op zoek te gaan naar andere alternatieven voor het opwekken van duurzame energie.

Het was de bedoeling dat Desso vanaf 2015 biogas zou afnemen van een nieuw op te zetten mestverwerkingsinstallatie inclusief biovergister. De vergistingsinstallatie moest gaan ‘draaien’ op de mest van de ruim 400 veeboeren die bij ZLTO zijn aangesloten. Uitgangspunt was een verwerkingsinstallatie van 200.000 ton mest.

Dit is het zoveelste mislukte biogasproject in een lange lijst van mislukkingen waar we op deze website ruim aandacht aan hebben besteed. Het blijkt in een toenemend aantal gevallen dat de kosten hoger zijn dan de baten. Individuele agrariërs met een eigen biogasinstallatie modderen dan in grote armoede voort terwijl bedrijven die eerst met veel tamtam een biogasinstallatie aankondigden, zoals Desso en ZLTO geneigd zijn eerder de stekker eruit te trekken.