De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-265 Megavergister Foxhol van de baan

Megavergister Foxhol van de baan

Woensdag 25 september 2013

Het plan van oud-melkveehouder Jan Luuk Stel en veehouder Willem-Jan Hartlief voor een megavergister in Foxhol is van de baan. De Provincie Groningen verleent geen vergunning.

NPG Energy wilde volgend jaar voor 10 tot 15 megawatt aan groene stroom en groen gas opwekken op het complex van Avebe in het Groningse Foxhol. Dat is tien keer zoveel als de gemiddelde vergister. NPG Energy was al drie jaar bezig met de voorbereidingen.

De plannen pasten binnen het bestemmingsplan en de gemeente Hoogezand-Sappemeer en de provincie Groningen waren bij de voorbereidingen betrokken. ’Hoogezand-Sappemeer heeft verzuimd het oudere bestemmingsplan op tijd te vernieuwen. Hierdoor gelden sinds kort voor de bedrijfswoningen op het complex dezelfde regels als voor woningen. Dat betekent veel strengere normen voor geluidsoverlast’, aldus Stel. Op deze gronden verleent de provincie Groningen nu geen vergunning voor het project.

Stel is ‘heel teleurgesteld en verrast door deze nieuwe ontwikkeling’.

We zijn drie jaar met de voorbereidingen bezig geweest. We hebben het goed voorbereid met provincie Groningen en gemeente Hoogezand-Sappemeer, het paste in het bestemmingsplan’, geeft Stel aan. ‘Het einde was in zicht. Alleen de zienswijzen moesten nog worden beantwoord.’ Volgens hem wilde de provincie geen vergunning afgeven vanwege een ‘ambtelijke fout’ bij de gemeente.

De twee initiatiefnemers beraden zich op vervolgstappen. ‘We moeten de consequenties goed laten doordringen en daarna de koers bepalen.’