De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-267 ACM: Sluiting kolencentrales is kartelafspraak en maakt energie duurder

ACM: Sluiting kolencentrales is kartelafspraak en maakt energie duurder

Donderdag 26 september 2013

Nadat experts de doodsteek aan het energieakkoord hebben gegeven komt nu ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vandaag in opstand. De voorgenomen sluiting van de vijf kolencentrales zoals dat in het energieakkoord is afgesproken, is namelijk een kartelafspraak, nadelig voor de consument en levert weinig milieuvoordeel op, zegt de ACM na een uitvoerige studie.

Henk Don, bestuurslid van ACM, verwacht niet dat de partijen het plan zoals afgesproken in het energieakkoord van afgelopen zomer nu zullen uitvoeren. “Het zou me verbazen als zij na dit oordeel doorgaan op de ingeslagen weg”, zegt Don.

Als de partijen met een alternatief voorstel komen dat de nadelen voor de consumenten verkleinen en de voordelen voor het milieu vergroten, kan er volgens de ACM een oplossing komen. “Maar ik kom niet met voorstellen”, zegt Don.

Energie duurder

Door de sluiting van de centrales daalt de productiecapaciteit met 10 procent, waardoor de elektriciteitsprijs stijgt, daardoor is de consument nadelig uit.

“Wij hebben geconstateerd dat de afspraak van de energiebedrijven leidt tot nadelen voor de consument. Door de afspraak stijgt de energierekening van consumenten omdat de productiecapaciteit wordt beperkt”, zegt Don.

CO2

Daarbij wordt de vermindering van CO2-uitstoot door de sluiting opgeheven doordat de bespaarde emissierechten ergens anders gebruikt kunnen worden in Europa. De uitstoot wordt dus wel verminderd, maar tegelijkertijd ook verplaatst. Per saldo wordt er in Europa dus niet minder CO2 uitgestoten.

“Wij hebben vastgesteld dat de door partijen aangedragen voordelen voor het milieu te beperkt zijn om die nadelen te compenseren”, aldus Don.

Energieakkoord

In het energieakkoord dat is gesloten tussen ruim veertig partijen uit de politiek, bedrijfsleven en het maatschappelijk veld, is afgesproken dat centrales uit de jaren 80 dichtgaan. Die in Nijmegen, Zeeland en Geertruidenberg sluiten in 2015. In 2017 volgen twee centrales op de Rotterdamse Maasvlakte.

“Het is aan de bij het akkoord betrokken partijen om te bezien welke maatregelen in het belang van het milieu wel mogelijk zijn. Het liefst zijn dat ook maatregelen waar de consument ook beter van wordt”, aldus Don.

Reactie van minister Kamp

Minister Kamp heeft in een reactie op een uitspraak van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gezegd dat het plan om 5 kolencentrales te sluiten overeind blijft.

De minister gaat nog met de ACM praten en zal het onderwerp ook in Brussel bespreken. Maar de sluiting van de centrales wil hij doorzetten want ”dat is een belangrijk onderdeel van het Energieakkoord”.

Reacties politieke partijen

In een reactie laat de PvdA weten het “jammer” te vinden dat de ACM nu met dit advies komt. “We gaan er naar kijken maar de PvdA vertrouwt er op dat de partijen die het energieakkoord hebben gesloten met een oplossing komen.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren zegt dat de akkoorden van dit kabinet geen lang leven zijn beschoren. ”Met het wegvallen van deze cruciale afspraak over de kolencentrales wordt het fundament onder het Energieakkoord weggeslagen.” GroenLinks zal naar eigen zeggen met plannen komen om het Energieakkoord te redden.

De VVD kan zich beter vinden in de conclusies van de ACM. “Daarom wil de VVD meer samenwerken in Europa en hameren wij steeds op de betaalbaarheid van de energierekening”, zo laat de partij weten.

Natuur- en milieuorganisaties zijn bang dat kartelwaakhond ACM een deel van het Energieakkoord op losse schroeven zet. Zij roepen alle bij de overeenkomst betrokken partijen op opnieuw naar de onderhandelingstafel te komen om snel samen een oplossing te vinden.

Reactie van de redactie van Fibronot

De laatste maken het bij monde van ene Ron Wit van Natuur en Milieu helemaal bond door te zeggen dat de prijs van stroom in Duitsland dankzij windenergie veel goedkoper is dan in Nederland. Zonder onderbouwing staat Wit keihard te liegen zonder dat hij beseft dat zijn gelieg en bedrieg de wetenschap een slechte naam bezorgt.

Vraag het aan de Duitse huishoudens, die na Denemarken de hoofdprijs voor 1 kWh elektriciteit betalen, of windenergie goedkoop is. Er zijn niet voor niets ruim 800.000 Duitse huishoudens afgesloten van energie omdat ze de hoge maandelijkse energienota niet meer kunnen betalen.

De milieubeweging liegt alles bij elkaar om hun subsidiestroom te behouden. Volksverlakkerij noemen we dat.

Bovendien vinden we de reactie van minister Kamp ook niet origineel, immers hij heeft voor de ondertekening van het energieakkoord duidelijk gezegd dat de lasten voor de Nederlandse huishoudens niet mogen stijgen als gevolg van de uitvoering van het energieakkoord. De lasten gaan dus wel degelijk omhoog na het sluiten van de 5 kolencentrales.

Hoe anders zijn de plannen van Groen Links.

Een GL Tweede Kamerlid zei vorig jaar tijdens een boottochtje naar een windpark op de Noordzee, op uitnodiging van de NUON, dat de hele Noordzee volgezet moet worden met windmolens om alle Nederlandse huishoudens van stroom te voorzien.

Het prijskaartje vermeldde ze er gemakshalve maar niet bij: € 200 miljard voor de komende 10 jaar. Natuurlijk op te brengen door de Nederlandse belastingbetalers.

We voorspellen dat door interne strijd en gekissebis het energieakkoord op sterven na dood is.