De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-271 Netbeheerders slaan alarm, 20 miljard op korte termijn noodzakelijk

Netbeheerders slaan alarm, 20 miljard op korte termijn noodzakelijk

Groene elektriciteit jaagt kosten consument op

Maandag 30 september 2013

Eindelijk slaan de netbeheerders alarm. Reeds jaren schrijft deze website over de gigantische investeringen die gedaan moeten worden om het Nederlandse elektriciteitsnetwerk geschikt te maken voor de inpassing van zonne- en windenergie, maar telkens werd de zaak gebagatelliseerd. Nu blijkt inderdaad de 20 miljard Euro en misschien wel het dubbele bedrag nodig te zijn dat we altijd berekend hebben.

Dat de Nederlandse huishoudens rekening moeten houden met enorme prijsstijgingen is ook geen verrassing. De Groene Rekenkamer rekende het netjes uit, zie hier en hier.
Inclusief de kosten voor de netbeheerders. Kosten die de overheid angstvallig verborgen houdt. De netbeheerders denken dat de prijsstijgingen voor de huishoudens wel mee zullen vallen omdat ze hopen voldoende investeerders te vinden. De redactie van Fibronot.nl is echter van mening dat alle kosten die netbeheerders maken, net zoals nu gebeurt, ook in de toekomst op u worden verhaald. Bovendien, Green Deal of niet, de banken gaan geen tientallen miljarden investeren in een vorm van energieopwekking die geen rendement oplevert en alleen in stand kan worden gehouden met tientallen miljarden subsidies die uiteindelijk ook door de Nederlandse huishoudens zullen moeten worden betaald.

Het inpassen van zonne- en windenergie op een vraaggestuurd elektriciteitsnetwerk is ten ene male technisch niet mogelijk.

Met het huidige net zou het kunnen gebeuren dat hierdoor straks meer storingen zullen optreden. Dat kan met name in de hightechindustrie met zijn gevoelige apparatuur voor forse schade zorgen. Bovenop de 2 miljard euro die nu jaarlijks wordt uitgegeven om ieder stukje netwerk eens in de 40 jaar te vernieuwen, is de komende jaren een stevige investering van 20 miljard nodig. Blijft die uit, dan kunnen de kosten tientallen miljarden hoger uitkomen.

Lees hoe de wildgroei van zonne- en windinstallaties in Duitsland voor een omwenteling in denken zorgt.