De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-272 Duitsland: afgelopen met wildgroei windmolens

Duitsland: afgelopen met wildgroei windmolens

Maandag 30 september 2013

De uitbreiding van het Duitse elektriciteitsnetwerk moet beter gepland worden. De bouw van windparken en PV installaties moet daar op aangepast worden. De Duitse burgers geven netbeheerder TenneT de rode kaart. Tennet heeft burgers de gelegenheid gegeven om privé in de uitbreiding van het netwerk te investeren, maar de burgers zijn sceptisch. En dat is meer dan begrijpelijk, want er is niemand, zelfs TenneT niet die serieus kan vertellen welk netwerk de Duitsers nu ècht nodig hebben in de komende jaren.

Er zijn teveel onzekerheden, vooral met de offshore windparken.

Met de huidige twee Duitse offshore windparken is nog wel te leven, die wekken amper 300 MW op waar de netbeheerder nog wel raad mee weet, maar zodra de eventueel op papier geplande offshore windparken ooit werkelijkheid zullen worden verwachten insiders enorme technische problemen en gezien de explosief hoge kosten die dat met zich meebrengt is het hoogste twijfelachtig of die offshore windparken nog wel gebouwd zullen worden. Het is een reden voor banken en investeerders om voorlopig niet in windenergie te investeren.

Het grootste probleem op dit moment is de vrijwel ongecontroleerde wildgroei van zonne- en windinstallaties tussen Flensburg in het uiterste noorden tot München in het zuiden.
Iedere gelukszoeker die zonne- of windenergie ambieert heeft het recht dat zijn stroom met voorrang op het netwerk geleverd mag worden.

Ook is nauwelijks bekend waar iemand grote zonne-installaties bouwt. Hierdoor is het moeilijk om te controleren waar het netwerk uitgebreid moet worden om de nieuwe zonne- en windinstallaties hun stroom te kunnen laten leveren.

Het is echter noodzakelijk om de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en de bouw van zonne- en windinstallaties beter de coördineren en synchroniseren. Gebeurt dat niet dan zullen netbeheerders steeds vaker naar het middel grijpen om gedurende de tijd dat de zon overmatig schijnt de PV installaties uit te schakelen omdat het elektriciteitsnetwerk de toevloed van groene energie niet meer kan verwerken of om complete windmolenparken stil te laten zetten.

Dat dit een verspilling van energie is, is duidelijk. Het land kan zich zulke verspilling financieel gezien niet meer veroorloven. Het is niet alleen oneconomisch maar het vertraagt ook het tempo van de energiewende.

Het is daarom volgens diverse deelstaten absoluut noodzakelijk dat de bouw van nieuwe zonne- en windinstallaties meer in overeenstemming wordt gebracht met de bestaande capaciteit van het netwerk.
Windparken mogen niet meer gebouwd worden in gebieden waar het weinig waait. Verschillende deelstaten hanteren nu het principe dat wie windmolens in gebieden bouwt waar het nauwelijks waait geen subsidie meer krijgt.

Er gaan zelfs stemmen op om de EEG toelage af te schaffen en de markt zelf zijn werk te laten doen. De verwachting is dat daarmee de prijs van energie aanzienlijk omlaag gaat.

TenneT verkooppraatjes

Ondanks de problemen die TenneT in Duitsland ondervindt met de uitbreiding van haar deel van het netwerk houdt een lid van de Raad van Bestuur van TenneT, Lex Hartman vandaag in het FD een vlammend betoog over hoe goed zijn bedrijf is en durft hij het volgende te beweren:

Dankzij koppelen energiemarkten plukt consument in Nederland vruchten van lagere energieprijzen.

Het is alleen zo jammer dat de Nederlandse consumenten niets van die prijsdalingen in hun portemonnee terugzien. Per 1 januari a.s. gaat de maandelijkse energienota weer omhoog vanwege allerlei duurzame belastingen en blijft de kWh prijs nagenoeg gelijk.

We vragen ons af wie wie nu voor de gek houdt.

TenneT wil graag naar de beurs om de nodige miljarden op te halen. Wij denken dat een beursgang een enorme flop wordt en dat dit praatje van Hartman een voorbode is van nog meer propaganda.
Beleggers zijn niet gek en tegenwoordig steeds minder bereid om miljarden op tafel te leggen als daar geen zekerheden tegenover staan en met de fluctuerende wind is er geen enkele zekerheid dat een investering in TenneT rendement oplevert anders dan groene praatjes vullen geen gaatjes.