De Energiewende in Duitsland:

Het laatste nieuws over Typhoon:

Top 10 gelezen vandaag

Vul je emailadres in en ontvang een melding van nieuwe berichten.

Fibronot browser support

Firefox4+  Chrome  Safari  Opera  IE9+

nieuwsartikel2013-273 Denen azen op Nederlands gas bij windstilte, afhankelijk zijn van windenergie wordt catastrofe

Denen azen op Nederlands gas bij windstilte, afhankelijk zijn van windenergie wordt catastrofe

Dinsdag 1 oktober 2013

Het Deense aardgas raakt op. Paniek, want hoe wordt er dan elektriciteit opgewekt als de wind wegvalt? Die vraag stelde het land zichzelf al langer. Denemarken stond toch wereldwijd model hoe je met windmolens duurzaam kan worden? Welnu, de afhankelijkheid van de grillige natuur bij het opwekken van energie blijkt duidelijk nu het Deense aardgas op raakt. Dus moet Nederland te hulp springen met gas dat we eigenlijk zelf de komende jaren hard nodig hebben.

Het klinkt wrang, Nederland ziet landen als Denemarken en Duitsland als voorbeeldlanden hoe je windmolens in je economie inpast, maar Nederland moet wel bijspringen om de Deense economie te redden van een totale ineenstorting.

Dus werd met behulp van 100 miljoen Euro uit Brussel een gasleiding in Denemarken gebouwd die aansluiting krijgt op het Duitse gasnet dat eigendom is van de Nederlandse Gasunie.

Het netwerk van de Gasunie

Het netwerk van de Gasunie

Via Denemarken, wordt ook Zweden op de Europese gasmarkt aangesloten. Beide landen hebben kleine, nagenoeg uitgeputte eigen gasvoorraden, en met name de Denen hebben gasgestookte centrales nodig om niet de klos te zijn als hun immense windmolenpark stilvalt in perioden met onvoldoende wind. Denemarken haalt gemiddeld grofweg 20% van zijn elektriciteit uit wind. Momenteel moet Kopenhagen tegen extreem hoge prijzen waterkracht inkopen in Noorwegen of Zweden, als het windmolenpark niet draait omdat er geen wind is. Ook hier weer die 20%. Denemarken staat stijf van de windmolens maar zelfs dit land blijkt niet meer dan 20% van zijn elektriciteit met windmolens op te kunnen wekken.

Dat leidt tot groeiende onvrede in het land dat de windmolen zo ongeveer uitvond, ook al omdat in perioden van overschot, de Denen hun windstroom juist tegen lage tarieven op de markt moeten dumpen om het überhaupt kwijt te kunnen.

In Nederland zijn er politici die denken dat je met tienduizend windmolens genoeg energie op kunt wekken om alle 6 miljoen huishoudens van stroom te voorzien.

Gisteren werd in Denemarken de nieuwe gasleiding van 94 kilometer inclusief een nieuw compressorstation bij Egtved in gebruik genomen. Ook Gasunie Deutschland, dochteronderneming van de Nederlandse Gasunie, werkt hierin samen met de Denen door het eigen Duitse netwerk uit te breiden met twee nieuwe installaties en een leiding van circa 65 km richting de Deense grens, zodat het gas zich een weg weet naar Denemarken en Zweden. Doordat de infrastructuur van Gasunie betrouwbaar en goed is aangesloten op de internationale gasstromen, bijvoorbeeld uit Noorwegen en Rusland, manifesteert Gasunie zich naar eigen zeggen als sterk internationaal logistiek gascentrum.

De nieuwe gasleiding heeft een diameter van 76 cm en kan 700.000 m³ gas per uur transporteren.

Wat vreemd dat Denemarken ineens niet meer vol op windenergie inzet. 100% windstroom voor alle huizen was toch het ultieme doel?

Worden de Denen, na Duitsland, plotseling wakker dat windenergie niet de oplossing is en dat er altijd fossiele brandstof zoals gas nodig is? Wat EU Commissaris van Energie, Oettinger, bevestigt?

Schaliegas in Denemarken

De Denen vertrouwen niet alleen op het Nederlandse gas. De huidige nieuwe gasleiding en compressorstation kunnen ook gebruikt worden voor het transport van schaliegas waar inmiddels druk naar geboord wordt.
Het Deense staatsgasbedrijf Nordsøfonden en Total E&P Denmark boren op twee proeflocaties naar schaliegas. Ze hebben daartoe van de Deense overheid een exploratievergunning gekregen die in 2016 afloopt.

Schaliegas in Denemarken

Boren naar schaliegas in Nordjylland en Nordsjælland in Denemarken

Ineens blijken Denen toch nog verstandige mensen te zijn als het om de toekomst van ‘s lands energievoorziening gaat.

In plaats van Denemarken als voorbeeldland op het gebied van windenergie te zien, kan Nederland beter aan het Deense energiebeleid een puntje zuigen en niet alleen voor de korte termijn financieel een slaatje proberen te slaan uit de verkoop van Nederlands aardgas.

Veel Deense windmolenparken zijn over enige jaren aan vervanging toe. Een vele tientallen miljarden verslindende operatie en aangezien windenergie gemiddeld nooit voor meer dan 20% aan de totale energievoorziening kan bijdragen is het verstandig om in te blijven zetten op gas, in wat voor samenstelling dan ook.

We zijn benieuwd welke politicus in Den Haag opstaat die zijn verantwoordelijkheid neemt en het landsbelang voor laat gaan in plaats van de milieubeweging te kietelen met een onzalig energieakkoord dat miljarden Euro’s kost en waarvan de rekening bij de Nederlandse huishoudens komt te liggen.